With a little help from my friends!

   

Ik ben altijd wel in voor iets nieuws of iets anders, als het audio betreft.  Wij mannen zijn en blijven natuurlijk jagers en of je wil of niet, het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Tijdens het zwerven over Marktplaats stuitte ik op een advertentie, die me niet meer losliet.  Er werd een hybride Vincent aangeboden waarvan een kanaal kapot was.  Na een paar dagen de advertentie gevolgd te hebben trok ik de stoute schoenen aan en mailde de verkoper.  De man reageerde vrij rap en vertelde me in het kort de geschiedenis van het apparaat.

Het verhaal was als volgt:
De eigenaar/aanbieder had het apparaat bij Vogelzang in Eindhoven gekocht.
Kort daarna kreeg het ding kuren en is drie keer terug geweest bij de verkopende partij.
De problemen zijn naar zeggen nooit door hen opgelost.
Toen het apparaat voor de derde keer ter reparatie aangeboden werd en de koper zich liet ontvallen dat hij "onder de hoed" gekeken had en geconstateerd had dat de zekeringen eruit lagen, weigerde Vogelzang resoluut het apparaat. Zij trokken hun handen er vanaf met als reden dat door het openen van het apparaat de garantie vervallen was.

Diverse malen is geprobeerd in contact te komen met de importeur.  
Het is geen enkele keer gelukt die aan de lijn te krijgen.  
Een andere versterker werd uiteraard elders aangeschaft en de D-150 heeft staan te verstoffen in een hoek.
Wel heeft een vriend kapotte onderdelen eruit gesoldeerd en verder is het niet gekomen.

’s Avonds maar even een telefoontje gepleegd en de avond erna op weg naar het adres waar de hybride eindversterker af te halen was.  Gedurende de autorit was het zo gezellig dat we inmiddels hard op weg waren naar Venlo, hetgeen niet de bedoeling was.  We namen vervolgens de eerstvolgende afslag en vervolgden onze reis door het prachtige Brabantse land.

De ruimte, de bebouwing, de sfeer die dat alles op me heeft was een waar genot deze toeristische route te volgen.  Rond 20.00 u. stonden we aan de voordeur en werd er opengedaan door een uiterst charmante dame.  Zij ging ons voor na de living en even later verscheen de heer des huizes.  We kregen koffie aangeboden en spoedig werd de doos met versterker tevoorschijn getoverd.  Na het geheel, de buitenkant, bekeken te hebben rekende ik af en om de deal te bezegelen werd ons nog een bakkie koffie aangeboden.  Heerlijk!  De terugreis verliep voorspoedig zodat we rond 22.15 u. met een versterker in de kofferbak weer thuis arriveerden. 

Middels PM vroeg ik dekkersj wat te doen en inventariseerde ik voor mezelf de mogelijkheden als bleek dat de versterker onherstelbaar zou zijn.  Dekkersj gaf aan er wel een blik op te willen werpen en zo besloot ik het ding middels TNT op transport te zetten.  Die probeerden de zware doos een aantal malen af te leveren maar aangezien er niemand thuis was propten ze het bekende papiertje door de gleuf met de boodschap, dat er een pakketje afgehaald kon worden op het postagentschap. 
Daar bleek men inmiddels de doos al een koosnaampje gegeven te hebben; “het zware ding”.

Diezelfde avond werd de versterker ontdaan van de kap en publiceerde dekkersj de eerste foto’s. 

 
 
Veel tape aan de defecte kant  

 
 

Zou dit type soldeerbout veroorzaker zijn van de ellende,
 die op de foto hiernaast te zien is?


Dat is niet zo mooi!

 
 

Het ene kanaal zag er haveloos uit en gaf me geen goed gevoel. Volgens dekkersj zag het er allemaal te eenvoudig uit om het niet meer aan de praat te krijgen.  Daarna werd het een beetje stil rond de versterker aangezien een aantal andere zaken de aandacht van dekkersj opeisten, waarvoor uiteraard alle begrip.

In samenspraak hebben we na verloop van tijd gekeken hoe we het apparaat op korte termijn aan de gang konden krijgen. Spoedig diende zich de persoon aan, die de versterker graag in oude luister wilde herstellen t.w. ons aller Wattsound?

Inmiddels had ik mijn audio bibliotheek doorgespit en bleek dat ik juist de test van deze eindversterker niet in mijn bezit had.  Geen man overboord.  Krap een week later rolde er een scan binnen uit het Limburgse land, waarvoor dank. Uit de scans kon ik alsnog kennis nemen van de bevindingen van de Duitse testers.  Het zag er allemaal veelbelovend uit.

Met Wattsound? was er inmiddels intensief PM-verkeer en we kwamen overeen hoe het ding weer “op z’n pootjes” te krijgen.  Amper twee dagen later speelde de eindversterker al weer de sterren van de hemel en werd hij onderworpen aan een duurtest om de betrouwbaarheid van het apparaat te testen.  Vele favoriete zilverlingen draaiden hun rondjes.  Tussentijds werd de eindversterker op sleeptouw genomen naar Hottentot, zodat hij er even wat kiekjes van kon maken.

   

 
 

 
 

Daarna kreeg de versterker weer een plaatsje in de luistergrot van Wattsound?  Per dagdeel werd ik in kennis gesteld van de bevindingen van de meester die de hybride bak weer tot leven wekte, waarvoor mijn oprechte dank.  Binnenkort hoop ik de zware dame weer in mijn armen kunnen sluiten en te gaan genieten van muziek.

Allen die op welke wijze dan ook meewerkten om het avontuur van de hybride Vincent tot een goed einde te brengen, in het bijzonder Wattsound, wil ik van harte bedanken. 
Daarnaast wil ik dekkersj bedanken voor het herstellen van de zwarte dame, de Philips voorversterker, die een duo gaat vormen met de Vincent. 

   
Philips 22AH280 voorversterker. Philips 22AH280 voorversterker zonder kap.
   
Een kapotte keuzeschakelaar. Bevestiging nieuwe schakelaar.
   
   
De as is verbonden aan de nieuwe schakelaar. Het geheel aangesloten op de print en het werkt!
   
Eind goed, al goed.

Beide herstellers zijn van harte uitgenodigd om onder het genot van een goed glas Prune de voor-eindcombinatie te komen beluisteren.

 

 

Test D150-I Test D150-II
   

©  WWW.HIFIFREAK.NL