Picoso maakt een rondje Nederland en komt op bezoek!

   

 Gisteren maakte ik een klein rondje in Nederland - vierwielers kijken in ‘t midden des lands, en toen door naar Hififreak.

Na een hartelijke welkom door de Freak zijn levensgezellin en hun drie viervoeters volgde de koffie aan de stamtafel en even later een bezoek aan ‘den grot’.

Eerst liet Hififreak mij Oscar Peterson Trio horen op de ‘minizuiltjes’, het zelfbouwproject dat door Hififreak is aangekocht voor een bedrag waar je je werkelijk geen buil aan kunt vallen. De uiterlijke staat vraagt nog om aanvullende werkzaamheden, maar de ziel van het geheel zet een verrassend schoon plaatje neer met een klein podium waarop elke lid van het trio zo zijn eigen plaats heeft in het beeld. Ook van een door mij meegebrachte orgel CD klinkt de muziek alleszins redelijk. Wie krap behuisd is en met een heel klein budget zich een set moet zien te verwerven, is dit beslist een uitdagend product. Ik ging in mijn verbeelding weer terug naar mijn studententijd dat elke CD al een gat sloeg in de prívé-begroting en mijn woonkamer 3x3,5 meter besloeg. Als startset had ik er uitstekend mee kunnen leven. (toenmalig was ik heel tevreden met de geďntegreerde amp Nikko NA700MkII en de daaraan gehangen B&O S45).

Toen maar eens de stoelen omgedraaid. Daar staan een paar actief aangestuurde ADAM’ s. Ik heb een tijdje naar mogen luisteren. Veel spectakel, vooral in elektronische muziek, maar ‘muzikaal’ vind ik het niet. Het pakt mij niet omdat ik teveel mis, vooral als we eenmaal ‘Folia’ oude muziek luisteren…

Alles wat er in zo’n opname gebeurt komt er uitermate gedetailleerd uit, maar het mist natuurlijkheid. Het is mij teveel reproductie. Dat dit -zoveel mooier, rijker en schoner kan worden weergegeven bewijst de set-up met de passieve monitor en vloerstaande luidsprekers van ADAM waarbij een grote Bryston de eindversterking verzorgd. Nu verschijnt er ook een driedimensionale ruimte - en zeker met de vloerstaande Pencil’s kunnen we bijgeluiden uit de omgeving van de opname op heel natuurlijke manier opmerken: de mussen die buiten hun getjilp aan de opname hebben toegevoegd.
Dat is maar een detail, veel belangrijker is de harmonische rijkdom van de vele instrumenten die in het stuk om en om opklinken. Met name de klavecimbel blijkt ineens een  \prachtige gloed van boventonen te hebben en een prachtige
diepe body. Mooi is ook hoe elk instrument in de ruimte is te lokaliseren en tegelijk opgenomen is in de akoestiek van
het geheel. Hier begint het echte muzikale genieten - waarbij de set zichzelf als het ware wegcijfert.
Nu realiseer ik me temeer hoe ‘stresserig‘ die actieve ADAMs mij voorkwamen.
De monitor uitgave van de ADAM’s zetten een wat minder groots beeld neer,
maar harmonisch is het net zo fraai als de Pencil’s.

Als ik dagelijks muziek zou beluisteren in ‘den grot’ dan zou ik dat doen met de Pencil’s en de Bryston / NS combi
zoals Hififreak het mij liet horen. Daar zou ik veel beter mee kunnen leven met mijn voorkeur voor akoestische muziek dan met de actief aangestuurde ADAM's.

Hififreak, bedankt voor jullie gastvrije onthaal en de uitstekende verzorging van de inwendige mens,
waarmee absoluut werd voorkomen dat ik met een hongerig gevoel naar een avond-BBQ ging. Daar werd ik overigens onthaald op hell of a noise, een krijsende PA-set; maar geen nood - ik had mijn Oropax meegenomen en daarmee
heb ik zeker 30 dB weg gefilterd van de elektronische kwelling. Wat me opviel dat ik juist zo mensen beter kon
verstaan die in dit alles ‘krijsend’ dicht bij mijn oor nog iets van een gesprek met mij trachtten te voeren.  Zelf doe ik daar mijn best niet voor - naast een enkele zinnetje blijft het verder bij een vriendelijk knikken, een gesuggereerd hummen, schouders ophalen en opgetrokken wenkbrauwen als ik wil uitdrukken dat ik dit of dat ook niet weet…, maar verder spaar ik mijn stem. Ik mijd zulke feestjes als de pest, maar soms moet je erbij zijn om sociale reden of zo.
Mijn lief en ik maakten het niet te laat - dus rond 23:00 stonden we weer buiten; pas toen heb ik de oropax weer uit mijn gehoorgangen gehaald en fietsten we vervolgens in een prachtig stille, koude en en door maanlicht verlichte avond naar huis. Zonder oor-tuiten en zonder zere keel. En zo heb ik in ieder geval gegarandeerd dat ik thuis weer verder
kan met genieten van echte muziek en schone klank en van al dat moois niets hoef te missen.
En ook nog eens overwegen of ik toch geen aandelen Schoonenberg gehoorapparaten zou kunnen kopen….

   
   
©  WWW.HIFIFREAK.NL