Muziek luisteren is muziek beleven!

Nog niet zo heel lang geleden leerde ik ( geen hififreak, maar muziekfreak ) Hififreak kennen. Hififreak vertelde al gauw over zijn passie. Ik had zoiets van, tja, het zal wel. Ik kon me niet echt een voorstelling van de muziekbelevenis maken, waar hij het over had. Blijkbaar merkte Hififreak dat, en ik werd uitgenodigd om ‘een keer een avondje muziek te komen luisteren’. Daar mijn nieuwsgierigheid en interesse toch wel gewekt was, dacht ik, kom aan, laat ik maar eens gaan luisteren en kijken, naar wat Hififreak daar dan toch allemaal heeft. Na een lekker bakje koffie samen met mevrouw Hififreak ( die geen freak is ), gingen we naar de luisterruimte. Ik betrad een vertrek, waar een gemakkelijke stoel in het midden staat. Langs de wand een enorme collectie singles en cd’s. Achter je een set, naast je een set en recht voor je twee indrukwekkende Infinity luidsprekers. Zoiets had ik nog nooit gezien. Hooguit iets dergelijks in de bioscoop, maar niet van zo dichtbij.

    Na een korte uitleg van hoe het een en ander in elkaar zit en werkt, zocht Hififreak een nummertje op. Ik was inmiddels om eerlijk te zijn heel nieuwsgierig geworden, wat voor geluid er uit zulke manshoge boxen met indrukwekkende versterkers zou komen.

    Daar klonken de eerste tonen. Ik wist niet wat me overkwam! Muziek zoals muziek bedoeld is! Voor het eerst hoorde ik buiten een concertzaal dezelfde finesses. Voor het eerst kreeg ik het gevoel, dat ik muziek beleefde. En het volume hoeft helemaal niet hoog, om die beleving te krijgen.

    Eigenlijk, terwijl ik dit schrijf, bedenk ik me, dat het heel moeilijk is, om het met woorden te omschrijven. Het is waar wat Hififreak mij al verteld had. Muziek is meer dan geluid. Muziek is een essentie, die je bij benadering kunt weergeven, als het niet live is. Maar met zijn set is die benadering wel heel dichtbij werkelijkheid. Als je daar in de stoel zit en je doet je ogen dicht, dan waan je je werkelijk bij een uitvoering van het een of het ander. Dat red je niet met een doorsnee  installatie. Niks ten nadele daarvan, maar dit overtrof alles. Ik vond het jammer dat de avond zo om was. Nu ik dat gezien en gehoord heb, snap ik dat Hififreak een freak is. Je moet het met liefde doen om dit resultaat te krijgen. Maar, dan heb je ook wat.

    Ik kan iedereen aanraden om een keer te proberen een bakje koffie te mogen doen bij mevrouw Hififreak, en dan terloops aan Hififreak te vragen of je ‘even een muziekje mag luisteren’. Maar wees gewaarschuwd: muziek luisteren is muziek beleven…

W. v. d. H., Muziekfreak.

Noot van Hififreak:

Het bovenstaande is door W. geschreven, nadat hij een avondje bij mij op bezoek is geweest en wij geluisterd hebben naar verschillende titels, die te vinden zijn onder de button Muziek.  Ik heb zijn verhaal, zonder wijzigingen gepubliceerd en draag dus geen verantwoordelijkheid voor de inhoud.  Het doet mij uiteraard goed, dat W. genoten heeft van de koffie en de muziek.