Op het moment dat je denkt,...  (06-12-2003)

Juist, als je al weken geconfronteerd wordt met heel veel narigheid en verdriet, dan blijkt maar weer eens dat je als Hififfreak een leuke hobby hebt, maar dat deze nogal betrekkelijk is. Na een week van zwoegen, was ik afgelopen vrijdag op weg naar huis.  Met mijn gedachten nog bij mijn werk, reed ik op de automatische piloot naar huis.  Als vanzelfsprekend parkeerde ik mijn auto voor de winkel, die ik gekscherend altijd mijn hofleverancier noem.  In het verleden heb ik er wel eens wat leuke apparaten gekocht.  Ook nu liep ik, met mijn gedachten elders, naar binnen om te kijken of er iets stond dat een aanvulling kon zijn op mijn totaal overbodige collectie Marantz apparatuur.

En dan sta je ineens oog in oog, met een op het eerste gezicht een oud kastje, waar je normaal gesproken langs zou lopen, maar waar nu je hartslag enigszins van oploopt.
U snapt 't, weer een product van Marantz.  Een receivertje uit het eind van de jaren zestig, begin zeventig. Geheel compleet, zonder extreme gebruikssporen stond ie daar, te wachten op een goed tehuis, waar oudjes met liefde verzorgd en gekoesterd worden.

Het betreft hier een Marantzreceiver, Model Twenty Nine, gemaakt voor met name de Duitse markt.  Geheel voorzien van DIN aansluitingen, zoals de Duitsers dat in die tijd graag hadden.  Het tunerdeel bezit behalve FM en middengolf ook nog de langegolfband.  Er bestaat ook een serie, die de kortegolf heeft i.p.v. de lange golf. Zoals wellicht niet geheel te zien is op de foto hiernaast, als nieuw qua binnenwerk.  Nog nooit een torretje of lampje vervangen en alles werkt nog. 

Het is prachtig te zien, dat het apparaat gebruikt is door een niet rokend persoon, want je moet er maar niet aan denken wat je na al die jaren dan tegenkomt in de behuizing!
Laatst had ik ook een receiver van een gerenommeerd merk, die jaren bij zware rokers gestaan had.
 Zelfs ik als tijdelijke niet roker, werd kotsmisselijk bij het zien van zoveel ellende.  Maar gelukkig, dat alles is dit oudje bespaard gebleven.  Ik gun 'm een ereplaatsje tussen mijn andere "kostgangers" en zal 'm koesteren als een kind.

 

Specifications Marantz receiver Model Twenty Nine

General

Description

German model - includes longwave and/or shortwave

Rarity

X-Rare

Designed in

USA

Manufactured In

Japan

Channels

Two

Speaker Connections

Two sets (DIN)

Chassis Ground

Binding Post

AC Switch

Yes

Power Source Details

Both 120vac and 120/240 rewirable models

FM Tuner

Gyro Tuning

Yes

Mono Switch

Yes

Signal Strength Meter

Yes

AM Tuner

Signal Strength Metering

Yes

SW Tuner

Shortwave Frequency Tuning Range

150 to 370 KHz in LW

Preamplifier

Single Bass Adjustment

Yes

Single Treble Adjustment

Yes

Gain Control

Yes

Balance

Knob

Number of Tape Monitors

One

Auxillary Input Source

Yes

Phono Input Source

Yes

Tuner Source Input

AM/FM/SW

Tape Monitor

Yes

Headphone Jack(s)

Yes

Speaker Selection Nomenclature

Main, Remote

 

www.hififreak.nl