jk-123 op bezoek bij Hififreak.
   
De zoektocht naar sets die ertoe doen: jk-123 op bezoek bij Hififreak

Op een zonnige woensdagmiddag stapte ik zo rond het middaguur in een veel te hete auto, de buitentemperatuur was inmiddels al opgelopen tot een graad of 27. Maar een beetje warmte houdt mij niet tegen om af te dalen naar het midden des lands alwaar Hififreak en niet-Hififreakerin resideren. Al gauw nadat we de grote vierbaansweg bereikt hadden wist mijn bolide mij te vertellen dat we een pitstop moesten maken. Dit deed de bolide heel subtiel door een oranje lampje met een benzinepomp te laten oplichten. Mede door het vele vakantieverkeer bij de benzinepomp was de tijd die nodig was voor de pitstop niet om over naar huis te schrijven…. Volgende keer maar beter. Gelukkig had ik mijn navigatie goed ingesteld en na een goed verlopen tweede helft van de rit parkeerde ik mijn bolide voor het onderkomen van Hififreak. Een aantal weken voor dit bezoek hadden wij het er zo eens over: Het zou mooi zijn als er meer geschreven wordt over luisterbezoeken bij elkaar en bij deze willen wij dat een nieuwe impuls geven. Je zoekt iemand uit bij wie jij wilt gaan luisteren en schrijft er een mooi verhaal over. Daarna gaat de ander bij jou op bezoek en schrijft daar ook een verhaal over. Daarna geef je het stokje door aan het volgende duo enz.

Na de ontvangst door Hififreak met in zijn kielzog drie terriërs kennis gemaakt met niet-Hififreakerin. Daarna is er eerst voor de inwendige mens gezorgd en volgde er al een geanimeerd gesprek over muziek en het forum.

Daarna zijn we naar den grot getogen. Een droom voor elke hifiliefhebber, een mooie grote luisterkamer met een goede akoestiek (nagenoeg geen reflecties, schuine wanden en vloerbedekking) en veel apparatuur, al dan niet opgesteld. Een mooie verzameling spulletjes om trots op te zijn.

Er stond mij een enorme opgave te wachten namelijk het luisteren naar 4 sets. Wij hebben ze min of meer twee aan twee geluisterd. De luisterzetel stond midden in de kamer en halverwege kon de stoel omgedraaid worden om naar de volgende twee te luisteren.
Naar de eerste twee sets hebben we afwisselend geluisterd Deze bestonden beide uit een North Star Design loopwerk met afwisselend een North Star Design  DAC en een Bryston B60SST versterker en ADAM ART Pencil luidsprekers of een Bryston BP25DA met ingebouwde DAC en een Bryston 14B SST eindversterker en ADAM ART Compact monitoren.
Een fantastische combinatie om naar te luisteren, waar de ADAM Pencils iets verder doorlopen in het laag en in het midden iets beter gedetailleerd zijn. De beide sets vallen als zodanig eigenlijk niet op, er is niets overmatig aanwezig en heel mooi in balans. Iets wat ik thuis ook altijd meen te horen. Een mooi plaatje wordt neergezet met een mooie diepte en breedte. Na eerst wat mooie muziek van Hififreak te hebben beluisterd (waarbij Doug MacLeod een hoogtepunt was) een mooie oude opname opgezet van Blood, Sweat and Tears. Kippenvel kreeg ik al bij de eerste tonen van God Bless The Child en dat is gedurende het nummer niet meer weggegaan. De set maakte muziek waarbij de blazers nergens scherp werden en David Clayton Thomas de sterren van de hemel zong. Geweldig gewoon. Daarna Suzanne Vega geluisterd en hierbij hetzelfde beeld, na twee nummers van de cd het geluid iets zachter gezet om wat te praten maar het gesprek viel al gauw stil doordat Suzanne onze aandacht weer opeiste. Hoe treffend was ook de muziek van het album Crow Jane Alley van Willy DeVille. Geweldige emotie gestopt in muziek, de man is een grootheid. Was moeten we helaas nu zeggen aangezien hij afgelopen vrijdag overleden is. Als iets zo goed klinkt ben je al gauw geneigd om de ene na de andere cd erin te stoppen en ik was al bijna geneigd om uit de auto mijn cd van Tool te pakken om het wonderschone Aenema te beluisteren maar Hififreak maakte mij er op attent dat er nog twee sets beluisterd moesten worden.

 
 

 
 
Allereerst geluisterd naar Hififreaks nieuw verworven budgetset bestaande uit een Sony versterker en cd-speler met een paar TDL’s. Eerst geluisterd naar een paar mooie orgelstukken (begeleid door enige uitleg over orgels want op dat gebied ben ik een absolute noob) en zo lang het niet te hard gaat is dit een aangename set om naar te luisteren. Bij hogere volumes komt de versterker wat adem te kort maar ja….
Ook muziek van Friedemann klinkt aangenaam en er wordt best wel een leuk plaatje neergezet al hebben de TDL’s af en toe de neiging om wat te gaan tetteren. Maar al met al voor weinig geld een mooie combinatie.

 
 

 
 
Daarna was het de beurt voor de laatste set van de middag bestond uit een Sony  CDP X33ES cd speler, een Bryston 0.4 voorversterker en Bryston 2B Eindversterker en Quadral  Phonologue Aurum 5 luidsprekers. De Quadrals zijn in mijn ogen typische Duitse luidsprekers, een overdaad aan bas soms niet helemaal onder controle. Hoogtepunt van deze sessie was toch wel het luisteren van Rooster van Alice In Chains. Een MTV-unplugged opname die met veel zorg is gemaakt. Een mooie rollende akoestische bas (soms een beetje breiig) maar elke aanzet op de akoestische gitaren waren feilloos te volgen en loepzuiver. Was mij thuis nog nooit zo opgevallen. Ik heb weer met kippenvel zitten luisteren. Wat wel jammer was is dat de zang van Layne Staley een beetje naar achter stond, maar dat mocht het plezier zeker niet bederven.
Daarna nog geluisterd naar het troetelkindje van Hififreak, namelijk de C-Pops.

 
 

 
 
Al met al een zeer drukke maar zeer aangename luistermiddag. Daarna nog wat gedronken en uiteindelijk veel te laat naar huis, wat eigenlijk niet de bedoeling was. Maar ja, time flies when you’re having fun.

Het bezoek was zeer aangenaam en bij deze wil ik Hififreak en wederhelft van harte danken voor de gezellige middag met goede muziek op mooie sets en ook een goed gesprek.

Tot slot nog een lijstje met gedraaide muziek:

Yello-Baby.
Gregory Gray-Euroflake in Silverlake.
Friedemann-Aquamarin.
Friedemann-Indian Summer.
Erich Kunzel & the C-Pops Orchestra-Chiller.
Erich Kunzel & the C-Pops Orchestra- Mancini's Greatest Hits.
Doug MacLeod-Ain’t the blues evil.
Bower & Wilkins-EQ-Emotional Quotient.
Ian Tracey- Organ Concerto / WIDOR: Organ Symphony No. 5 / GUILMANT: Organ Symphony No. 1.
Camille Saint-Säens-Orgelwerke Joachim Dorfmüller/Klais Orgel des Altenberger Doms.
Willy DeVille – Crow Jane Alley.
Alice In Chains-MTV Unplugged.
Suzanne Vega-Suzanne Vega.
Blood, Sweat & Tears –Blood, Sweat & Tears.
Crosby, Stills, Nash & Young – Carry On.

Groet, John
   
©  WWW.HIFIFREAK.NL