Infinity WTLC

In de tachtiger jaren was er geen ontkomen aan als ik mijn zwager bezocht: Infinity. Hij had toen destijds twee Quantum twee luidsprekers, die enorm domineerden in zijn huiskamer.  Daarnaast draaide hij zo stevig, dat velen "genoten" van zijn geluid.  Een ding moet gezegd worden, ’t klonk niet verkeerd. Toen ik halverwege de tachtiger jaren bij Reneetje V. op bezoek ging, was ik verrast door het geluid en de verschijning van zijn luidsprekers.  De tiener was in het bezit van een setje WTLC-luidsprekers van het merk Infinity.

De WTLC’s zijn luidsprekers van het type zuil, ongeveer een meter hoog, dertig centimeter breed en diep.  Het luidsprekerdoek is eigenlijk een kap, die ongeveer een derde van de luidspreker omsluit.  Verwijder je de kap, dan wordt er een typisch kelkje zichtbaar, de Walshdriver.  Een Walshdriver is een hoge tonen luidspreker, die driehonderdenzestig graden rondstraalt.  

Deze tweeters zijn gemaakt door de firma Ohm, in opdracht van Infinity.

Vandaag de dag zijn er nog steeds speakers te koop met Walshdrivers van de firma Ohm U.S.A. 

Of deze firma nog bestaat is een vraagteken.  Hun website ligt in ieder geval plat.

Op de voor en achterzijde vinden we nog een ander type conustweeter, terwijl er op de achterzijde ook nog een basreflexpoortje te vinden is. Op de voorzijde prijkt ook nog een twintig centimeter woofer en aan de onderzijde van de luidsprekerkast zit een soort console, waar nog een twintig centimeter woofer gehuisvest is.  Kortom: een klein systeem, maar een reusachtig groots geluid met heftig basfundament. De jaren daarna had ik het regelmatig met mijn maatje Marcel over dit systeem. Hij was er ook bij, toen ik ze voor ’t eerst hoorde. We raakten niet los van de indruk, die het systeem ons opgedrongen had.

 

De Walshdriver

Toen ik na mijn laatste verhuizing in en om het huis op orde was, ging ik mijn horizon verbreden op het world wide web.  Ik kocht een modem, installeerde de bijbehorende software en ging op een regenachtige zaterdagmiddag eens loeren op ’t net.  Toen ik aangeland was op Marktplaats en wat aan het klikken was op de rubriek luidsprekers, zag ik dat er een setje Infinity’s aangeboden werden.  De beschrijving maakte, dat dit alleen nog maar een setje WTLC’s konden zijn.

Mijn hart ging sneller kloppen en na een bod uitgebracht te hebben, kreeg ik enkele dagen later een mail, dat ik de luidsprekers op kon komen halen in Gorinchem.  Na uiterst gastvrij ontvangen te zijn bij de familie G., zag ik ze voor ’t eerst na vele jaren.  Gelijktijdig kwam ook de kater.  De notenhouten kasten waren zwart geverfd en de originele woofers waren vervangen door Philips units.

Na afgerekend te hebben sjouwden Marcel en ik de speakers naar de auto.  Toen we thuis kwamen, stelden we ze op in de luisterruimte en gingen er eens lekker voor zitten.  Dat wat vele jaren ons door het hoofd gespookt had, werd ineens weer waarheid.  De twee zuiltjes, aangesloten op twee Denon monoblokken, POA 6600, speelden de sterren van de hemel.  Ik moet er wel bij bekennen, dat we beiden in een overwinningsroes verkeerden, omdat we  weer eens lekker konden luisteren naar twee oldies.   Na een tijdje plaatste ik zoekopdrachten, om nog een setje WTLC’s te bemachtigen.  Op die wijze was het misschien mogelijk de luidsprekers in oorspronkelijke staat te brengen, want bij Infinity waren geen onderdelen meer te krijgen.  Na vele aanbiedingen, allemaal zonder de oorspronkelijke woofers, kon ik uiteindelijk een setje kopen, waar de woofers van gereconed waren.  Dit systeem had echter in erbarmelijke staat verkerende tweetertjes en een fiks ingedeukte Walshdriver.  De kast was echter in redelijke staat, maar moest wel opnieuw verlijmd worden.  Dit was mijn toekomstige restauratieobject, want inmiddels was ik al in het bezit van een setje Infinity Reference Standard 2A luidsprekers.

Na de restauratie van de WTLC’s staan ze mooi te wezen in mijn luisterruimte.

Af en toe luister ik eens naar deze set, bij voorkeur als ik een off-day heb. 

Het directe geluid, mede veroorzaakt door het versterkermateriaal ( Bryston 0.4B voorversterker, 2B eindversterker van de eerste generatie, Philips 104 cd-speler ), geeft mij weer vernieuwde energie om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien.

Voor meer informatie m.b.t. oudere Infinity luidsprekersystemen:

© www.hififreak.nl