In de serie “Sets die ertoe doen” de set van jk-123:

   

 Afgelopen zomer is jk-123 bij mij op bezoek geweest en deed verslag van zijn bevindingen. Tijdens zijn bezoek spraken we af dat ik spoedig bij hem langs zou gaan om zijn set te komen beluisteren.  Dit alles liet wat langer op zich wachten maar uiteindelijk planden we een bezoek. Zo toog ik op de afgesproken dag richting het noorden.  Door achter de files aan te rijden verliep de reis zeer voorspoedig en hoor ik binnen de kortste keren de welbekende boodschap “bestemming bereikt” klinken.

 

  Het is goed rusten na een strijd met veters.
 

Een parkeerplaats is snel gevonden en na de bel beroerd te hebben klinkt de beangstigende blaf van de viervoeter, die al weer heel wat weekjes veel energie opeist van de bewoners van dit pand.  Even later wordt de deur geopend door John. Het weerzien is warm. Na mij ontdaan te hebben van mijn jas sta ik een tel later oog in oog met de vrouw waarmee John zijn leven deelt en in een mum van tijd zijn we verzeild in een geanimeerd gesprek, waarbij in de tussentijd de jonge viervoeter verwoede pogingen doet mijn veter te verschalken.  Een prachtig schouwspel dat me doet herinneren aan een kleine twee jaar geleden toen we zelf wederom een poging deden twee pups op te voeden.  De koffie en koek zijn heerlijk en op de achtergrond klinken de C-Pops.  Wat kan het leven mooi zijn.

De audiogeschiedenis van jk-123:
In de vroege jaren werd John al in contact gebracht met muziek.  Thuis stond altijd de radio aan.  Eerst meestal Radio Veronica, later Hilversum 3 en op zondag klonk altijd piratenmuziek middels de stereo van pa en ma.

De eerste stap op het hifipad werd gezet door een pick-up met ingebouwde versterker te kopen.  Door creatief door te schuiven in familiekring was de opvolger een drie-in-een combinatie.  De nog jonge John liep in z’n vrije tijd folders te bezorgen en mede door zijn desinteresse voor brommers ging het geld niet in rook op maar investeerde hij de centen die in weer en wind vergaard waren in audio.  Het werd een mooie set van Technics die nieuw op de markt verscheen in de tachtiger jaren.  John ging in de tussentijd stage lopen bij Noteboom (audiozaak in Zwolle die niet meer bestaat) en al spoedig werd er een zwaardere versterker en grote Philips speakers aangeschaft, hetgeen bij tijd en wijle een doorn in het oog van de buurman was.

John’s eerste cd-speler was uiteindelijk ook een Philips (CD-371) en ging na wat uitstapjes als vrijwilliger bij de ziekenomroep aan de gang.  Eerst als programmatechnicus, later als presentator en tot slot als hoofd techniek.  In die periode had hij het voorrecht twee nieuwe studio’s te mogen inrichten.  Daarnaast werden er ook opnames gemaakt van zowel bandjes als koren.

In die tijd werd ook de eerste serieuze stap op het audiofiele pad gezet en werd er een set actieve Heco’s naar binnen gedragen.  Als voorversterker deed eerst een Velleman kit dienst, later een Denon PRA 1500.  De Philips cd-speler ruimde het veld voor een Denon, de draaitafels die dienst deden waren snaar aangedreven Technicssen en natuurlijk moesten de speakers verbeterd worden door betere bekabeling te monteren en werd er ook aandacht besteed aan de kasten.

Inmiddels ontmoette John de vrouw van zijn leven en gingen ze naar verloop van tijd samenwonen.  Aangezien z’n vriendin ook geďnteresseerd was in muziek konden er op dat moment dus twee sets samengevoegd worden en werd het restant geplaatst in de hobbykamer.  De voorliefde voor audio is er eentje, qua muziek hebben John en zijn betere helft ook vele overeenkomsten.  Maar zoals het vaak gaat zijn mannen jagers, hoewel ik moet bekennen dat ik een aantal vrouwen ken die er niet voor onder doen, en was het tijd voor een upgrade.  De Technics draaitafel werd vervangen door een Thorens TD-180, die wel een stuk beter was dan de Technics maar niet kon wedijveren met de cd.

Daardoor kwam het thema draaitafel weer aan de zijlijn te staan en werd de Denon cd-speler vervangen voor een heuse Teac VRDS-10.  Dit geschiedde bij Ketelaar in ’t Harde en dat bezoek stond dan ook aan de wieg van de groeiende voorliefde voor zijn producten.  De ontstond er naar verloop van tijd een set die bestond uit speakers, voor- en eindversterker van hetzelfde merk.  Dat audio telkenmale nieuwe zoektochten op gang brengt en ons platgetreden paden doet herontdekken blijkt wel uit het feit dat er op zeker moment toch weer een andere draaitafel gekocht werd.  De Thorens TD-160 was een beauty van de eerste eigenaar en nog helemaal in originele staat.  Inmiddels zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd (andere interlink, plinth en de aarding gescheiden) en zo draait hij dagelijks zijn rondjes.  Aan het uiteinde van de arm prijkt een veelgebruikt element, de Denon DL-103.

Plaats van handelen, daar waar de set zijn kunsten vertoont:
De set staat opgesteld in de breedte van de woonkamer. De luisterplek is pal tegenover de set.  Tussen set en luisterplaats staat een salontafel.  John’s favoriete plekje.  ’s Avonds als de kids op bed liggen, de laptop op tafel, vinyl of zilverling die z’n rondje draait en de toestand op Hififorum.nl en de wereld daarbuiten bekijken vanaf je eigen vertrouwde plek.  Terug naar de set: Alles heeft keurig een plaatsje gekregen in een Aldenkamp rack.  Naast het “audio” gedeelte staat een wat breder rack van dezelfde fabrikant, waarop de tv staat en daaronder andere tv gerelateerde apparatuur.  De speakers staan aan werkkanten van de racken en ze staan in lijn met de voorzijden van de racken.  Later verplaatsen we ze wat meer naar voren maar daar kom ik later nog op terug.

Huidige samenstelling van de set:
Voorversterker : JK Passive 75
Eindversterker : JK Active 75&75
Draaitafel: Thorens TD-160 MK1 met Denon DL-103 element
CD-speler: Teac VRDS-10
Bekabeling: JK
Acoustics type 2 kabels en no-name koperen luidsprekerkabels
Luidsprekers: JK Acoustics Optima 2
Audiomeubels: Aldenkamp

   
   

De muziekkast van jk-123:
De muziekvoorraad in Huize jk-123 is best omvangrijk.  De twee kasten die aan de muur hangen zijn rijkelijk gevuld en de inhoud is gevarieerd.  Het is echt een kast van uitersten, waarin Tool gebroederlijk te vinden is naast Dimitri van Toren.  Zo’n beetje alles wat er tussenin zit tref ik daar aan.  Voor elk wat wils dus.

Een greep uit de beluisterde muziek:
We hebben o.a. van de onderstaande albums (van cd of zwart goud) delen beluisterd:
-Erich Kunzel and the Cincinnati Pops Orchestra—Round Up/The Big Picture
-La Folia-Gregoria Paniagua
-Dave Grusin-Migration
-Tool-10.000 Days
-Nirvana-MTV Unplugged
-Everything but the girl-Acoustic
-Pink Floyd-The Wall
-De mooiste van Dimitri van Toren
-The Jayhawks-Hollywood Town Hall
-The Tragically Hip-Day For Night
-Pearl Jam-Backspacer

   
Van boven naar beneden:
Draaitafel: Thorens TD-160 MK1 met Denon DL-103 element
Voorversterker : JK Passive 75
CD-speler: Teac VRDS-10
Eindversterker : JK Active 75&75
 
Luidsprekers: JK Acoustics Optima 2

Hoe de set haar kunsten vertoont:
Op het moment dat we er voor gaan zitten wordt er een stuk van de C-Pops gedraaid.  Iets waar ik thuis ook met een zekere regelmaat naar grijp.  Het valt me direct op dat het geluid enigszins vertroebeld is door het m.i. te enthousiaste laag.  Na een en ander beluisterd te hebben plaatsen we de speakers naar voren, zodat ze net dat beetje ruimte krijgen wat ze nodig hebben en dan valt alles op z’n plek. 

 Het hoog dat geen spoor van schreeuwerigheid vertoont, is goed doortekend.  Het systeem ademt rust en natuurlijkheid uit, maar is ook instaat raggende mannen op gitaren dermate neer te zetten dat het zelfs mij, absoluut geen fan van pop en rock, weet te boeien van het begin tot het eind.  Het laag, voor zover de mogelijkheden van de speaker want we praten over een zeer kleine unit, doet goed zijn best en zal ten allen tijde die luisteraar verbazen, met name diegene die altijd zijn neus opgehaald heeft voor kleine monitoren.  

 Na wat filosoferen  over plaatsing van speakers is de keus nog niet zo gek om in deze situatie de speakers niet altijd meer ruimte te geven.  Het genre pop en rock mag best wat profiteren van wat ondersteuning van de achterwand om wat meer body te krijgen.  Vaak komen mij die opnames een beetje schraal over en is het laag wat te ver op afstand.  Het orkestrale werk klinkt met meer ruimte achter de speaker veel geraffineerder waardoor de set zichzelf wegcijfert en de muziek op en top boeit.  En wie wil dat uiteindelijk niet bereiken?

Samenvattend:
Een set die muziek maakt en die uitermate goed plaatsbaar is in een woonkamer van gemiddelde afmeting, zoals we die veel in Nederland hebben. Ik ben er absoluut van overtuigd als de kamer een bovengemiddelde afmeting zou hebben, deze set ook tot z’n recht zou komen en niet zou verdrinken in die ruimte.  Al met al dus een set die de kwalificatie klein maar fijn verdient.

 De gedachte die momenteel leeft, dat een sub iets toe kan voegen aan dit geheel, zou voor mij geen optie zijn. Ik zou de set of handhaven of uitzien naar een maatje groter, waarbij ik eerlijk moet bekennen dat die eerste gedachte me na een paar uurtjes luisteren vooralsnog genoeg is.

Afscheid en vervolg:
Na een paar uur neem ik afscheid van een gastvrij stel, waar een goed gesprek mee is te voeren en het goed luisteren is naar een voor mij veelal onbekend genre.  Er is dus nog ontwikkelingswerk te doen.  Ik wil John en z’n betere helft bedanken voor de goede verzorging en we zullen elkaar wel vaker tegen ’t lijf lopen.

In de serie “sets die ertoe doen” was Jan bereid het stokje over te nemen.  Echter, we zoeken nog een luistermaat die door Jan bezocht kan gaan worden en op zijn beurt ook weer op bezoek gaat bij Jan en hier verslag van doet.

Mochten er gegadigden zijn dan kunnen die zich melden per e-mail of middels andere wegen. 

   

© www.hififreak.nl