Hififreak luistert naar een paar ukkies!

Enige weken geleden liep ik tegen een set luidsprekertjes aan, die ik in het verleden al eens beluisterd had.  De luidsprekers, toen tussen de bedrijven door beluisterd, waren altijd in mijn gedachten blijven hangen.  Ze waren klein van afmeting, echte mini’s in mijn ogen, zeker in vergelijking tot de andere systemen waar ik normaal gesproken gebruik van maak.
In het kader van “het roer om” besloot ik ze mezelf cadeau te doen en zo begaf ik me dan weer, een setje rijker, op weg naar huis.  Nadat ik thuis gekomen was, plaatste ik de ukkies in mijn internet/multi-mediahol, sloot ze op een versterkertje aan en kwam tot de conclusie dat het inderdaad allemaal werkte.
De weken die volgden waren nogal drukbezet, dat het er niet van kwam de luidsprekertjes eens uitgebreid aan de tand te gaan voelen.  Toen alles wat rustiger werd en ik op een avond er eens voor ging zitten, had ik nu niet bepaald ’t gevoel er een nieuwe aanwinst bij te hebben.  Het geheel klonk best wel redelijk, maar het laag kon me niet erg bekoren.  Het woofertje zwabberde maar een beetje heen en weer en produceerde een wat verfomfaaid laag, hetgeen me op geen enkele wijze deed herinneren aan die vluchtige luistersessie van enkele jaren geleden.  Van wat was blijven hangen, hoorde ik in ieder geval weinig terug.
Vervolgens liet ik alles maar weer even bezinken.  Om een-twee-drie een grotere versterker uit mijn luistergrot te plukken en die aan te sluiten was me op dat moment teveel. Dus het geheel bleef staan waar het stond en ik ging door met de dagelijkse dingen die zich voordeden.

Na een luisterpauze van een week of vijf besloot ik het geheel anders aan te gaan pakken.  Mijn luisterruimte ging op de schop.  Een aantal systemen werd op transport gezet en andere hardware werd ondergebracht in het “depot”.  Zo begon er zo langzamerhand een luisterruimte te herontstaan, zoals ik in het jaar 2002 voor ogen had.  Een luisterruimte met een leuke set, een paar oude receivers van Marantz, veel cd’s en een gemakkelijke stoel.  Zo gezegd, zo gedaan.  Uiteindelijk heb ik de luidsprekertjes een plaatsje gegeven in mijn luisterruimte, het geheel aangesloten op een Bryston 4B ST en toen alles in de proefopstelling stond, goed uitgemeten opgesteld was het tijd om eens voorzichtig te gaan luisteren.

Als eerste dan maar eens een oudje van Johnny Guitar Watson.  Mijn hart sloeg een aantal malen over bij het beluisteren van de eerste minuut.  Ik was eventjes de weg kwijt.  Hoe is het in de wereld van hifi mogelijk dat deze sound wordt neergezet door een paar onderdeurtjes, die het voor elkaar spelen een dermate fundament neer te zetten, dat als je ’t niet zou zien, je zou veronderstellen dat er een groot systeem staat te draaien.  Nee! Verbazingwekkend en dit smaakte naar meer.  Dan maar eens kijken hoe Celine Dion het er vanaf brengt.  Minder dan Johnny, maar dat heeft meer te maken met het feit dat Celine nogal knullig op een verzamelaartje gepropt is en veel aan glans verloren heeft.  Dan maar even Mike Anthony.  Hij brengt het er veel beter van af en nog steeds blijft de grootste afstraling me verwonderen.  Dan maar even een uitstapje naar Yello.  De race wordt keurig netjes vertolkt, zonder dat er luistermoeheid op treedt.  Nee, het smaakt naar nog meer!  Dan maar even overstappen op Otto Di Catani, eveneens van Yello, waar met name de intro zo heerlijk “breed” klinkt en het laag duidelijk aanwezig is, zonder dat je het gevoel krijgt dat het wel even minder mag zijn.  We luisteren nog even door en ook nu blijkt, dat zowel bij hogere als lagere volumes, de luidsprekertjes hun glans behouden.  Ze zijn te typeren als klein maar dapper, evenwichtig, open in het hoog en in staat een goed basfundament neer te zetten.
Het geheel maakt qua opbouw en afwerking een solide indruk en is een verademing t.o.v. sommige van mijn andere systemen.  En dan doel ik vooral op het visuele aspect.  Hoe mooi IRS-en ( Infinity Reference Systems) ook zijn en klinken, ze kunnen ook te groot zijn voor een luisterruimte en dien tengevolge teveel op je af komen. 
Zo niet deze kleintjes.  Ze blijven en zijn zeker een aanrader voor kleinbehuisden.  Ze zijn tot veel in staat, mits aangesloten op een degelijke versterker met voldoende vermogen. Dan kan het genieten beginnen.  Ik zeg met name beginnen, want ook ik ben er nog lang niet.  Er zijn inmiddels andere Monitor-Audio stands onderweg en ik wil nog eens uitgebreid kennis gaan nemen van de verschillen tussen MIT en de Madrigal speakerkabels.  Wat even weg was, is weer hervonden: Het feit dat hifi zo leuk kan zijn!

Gebruikte apparatuur:

Cd speler: Sony ES cd-speler
Audio Alchemy Digital Decoding Engine V3 met externe voeding
Eerst een Bryston 0.4/2B LP combinatie
Later een Bryston 11B/4B ST combinatie
Luidsprekerkabel: MIT Terminator 2
Luidsprekers: A.D.A.M. Audio A.R.T. Compact Monitor

A.D.A.M. Audio A.R.T. Compact Monitor: THE MUSICAL SPEAKER FOR DETAIL FREAKS! 

Accelerated Ribbon Technology tweeter has a four-to-one ratio of surface area to air moved. This means an extreamly low mass which moves four times much air as the same amount of movement in a conventional driver including electrostatics, planars and other ribbons. It does not vibrate but instead squeezes air in and out. Equals the best ribbons, but without the annoying metallic ringing. Because it doesn't vibrate like all other drivers it can not take on the characteristics of the material of which it is made. The response is virtually flat from 1.5kHz to 35kHz. The tweeter has a a perfectly linear impedance of 3.2 ; 0.05 Ohms, an equally perfect phase response of 1 degree.  The 7 inch woofer has a special diaphragm of HexaCone, a honeycomb structure made of Nomex which is itself a very light and stiff material. Both surfaces are Kevlar. HexaCone diaphragms are far stiffer and more rigid than paper-, polypropylene or aluminum devices of comparable dimensions.


Woofer A.D.A.M. Audio A.R.T. Compact Monitor Tweeter A.D.A.M. Audio A.R.T. Compact Monitor


SPECIFICATIONS:
Frequency response: 40 Hz - 35kHz +/- 3 dB;
THD>80Hz: < 0.6%; SPL max. in 1M: > 109dB/W/m;
Crossover frequency: 1,800 kHz;
power handling: 100 watts (Continuous)/ 150 watts (music);
Weight: 22 pounds each;
Dimensions: 8.7"w X 14.6"h X 12.6"d;
Manufacturer's Warranty: 10 years.

De volgende merken maken gebruik van de Air Motion Transformer tweeter, een ontwerp van Dr. Oscar Heil, of een afgeleide daarvan:

FAL

BURMESTER

ELAC

Met oprechte en welgemeende hifigroet,

Uw aller en enige Hififreak

© WWW.HIFIFREAK.NL