Hififreak kwam, zag en hoorde de sets van …………………. Ruud Vijftien!

Na een rit van nog geen uur via een van de drukke verkeersaders die Nederland rijk is stonden we rond 14.30 u., dit keer ging mijn betere teerbeminde wederhelft mee, pal voor de deur van het adres dat mij middels mail was toegespeeld.

Na het korte aanbellen werd de deur ontgrendeld en stonden we oog in oog met de vrouw des huizes, die reeds bij de voordeur haar handtekening afgeven had en zoals te verwachten viel, betraden we een sfeervol ingerichte woning die rust en evenwichtigheid uitstraalt en die er bovenal uiterst smaakvol uitziet.

Na de verwelkoming ging onze gastvrouw ons voor richting L-vormige living, waar we plaats namen op een gemakkelijk zittende blauwe bank.  Na uitgebreid kennis gemaakt te hebben met Moosje de huiskat, werd de koffie met heerlijke appeltaart ter bevordering van de voorspoedige groei van mijn “zwemband” geserveerd.  Na de koffie was het tijd voor het beroeren van de toetsen van het orgel.  Ruud heeft een Johannusorgel, type Rembrandt 200 en speelt vrijwel dagelijks op dit prachtig uitgevoerde instrument. We hebben het hier niet over een gemiddeld Johannusje, maar het is een custom-made digitaal kerkorgel met houten manualen en een externe acoustiek met vier extra luidsprekerboxen.  Natuurlijk kwam van alles aan bod, maar Bach was bovengemiddeld vertegenwoordigd.

De Johannus Rembrandt 200.
Ruud speelde uiteindelijk ook “The Lost Chord” en wel op dusdanige wijze dat half Nederland de tranen rijkelijk had laten vloeien als ze het gehoord hadden, maar aangezien ik de enige stoere kerel was die zich in de ruimte bevond, kon ik dit keer de schuld afschuiven op harige Moosje.  In enkele gevallen kun je dankbaar terugvallen op je manco overgevoelige neusslijmvliezen.

Na nog een bakkie koffie verruilden we het orgel voor de set die in de werkkamer van Ruud staat opgesteld.  Het is eigenlijk de set van Ruud, voordat meerkanaals zijn intrede deed.  De set bestaat uit de volgende componenten:

Een set gemodificeerde DM7 luidsprekers van B&W
Een Accuphase E 205 versterker
Een NAD c 521 i CD speler
Bekabeling luidsprekers: 4 kwadraat luidsprekersnoer, koper.
Interlinks: Luxe dropveter


De DM7 luidsprekers van B&W De Accuphase E 205 versterker

Een NAD c 521 i CD speler

De speakers, destijds gemodificeerd door de importeur Audioscript, staan in de lengterichting opgesteld op de originele stands en hebben voldoende tussenruimte om niet in de verdrukking te komen.  In veel kleine ruimten staan vaak de speakers vastgenageld in de hoeken en de achterruimte is dan meestal onvoldoende.  Bij Ruud dus niet en dat kleine beetje ruimte zorgt ervoor dat het bekende gebonk uitblijft.  We draaien een stukje klassiek, wat populairs en meerdere mp3-tjes en het geheel maakt een evenwichtige indruk. Het laag loopt voldoende door voor stevig orgelwerk en de combinatie Accuphase-B&W staat garant voor ongestoord genieten.  We zetten nog een stukje op van de welbekende Proprius cd en pas vanaf dat moment is er puntje van kritiek te noemen.  Alleen bij deze cd is met name de stem een beetje aan de frisse kant.  Frisser dan ik althans gewend ben, maar wie ben ik? Slechts uw aller Hififreak die kan genieten van een goed stuk muziek.  Als je de set zou moeten duiden is het geluid van dermate niveau dat ik er zeker van ben dat meer dan driekwart van de Nederlandse huishoudens ’t met veel minder moet doen.  De uiterlijke verschijning van de Accuphase, na alle jaren van intensief gebruik, is nog steeds onberispelijk en bij dit merk, evenals bij de oude Marantzen, worden mijn ogen telkenmale weer getrokken naar het kenmerkend vormgegeven gouden “doosje”.

Vervolgens schuiven we weer terug naar de woonkamer, alwaar we nippend genieten van de geneugten des levens. Het heerlijke rode wijntje laat zich smaken en vervolgens beluisteren we weer een stukje muziek, echter deze keer op de HT set die Ruud ook rijk is.

De set bestaat uit de volgende componenten:
Luidsprekers: Vijf keer Gallo Nucleus Micro luidsprekers en een Gallo TR-1 Subwoofer
Versterker:Denon 2105 7.1. receiver
Afspeelapparatuur:
Pioneer DVD-recorder
Pioneer DVD speler DV 585 A
Bekabeling: Luidsprekersnoer "Gallo-wire"
Interlinks: Een home made en twee van de electronicaboer
Tevens nog een optisch "draadje" van de electronicaboer

Denon 2105 7.1.
receiver
Vijf keer Gallo Nucleus Micro luidsprekers en een Gallo TR-1 Subwoofer

Bij het beluisteren van de muziek valt op dat dit toch duidelijk op een lager niveau speelt.  De frontluidsprekers en de sub laten best een leuk geluid horen, maar overtreft geenszins de combinatie Accuphase-B&W.  Als we echter een overstappen op een DVD-tje en alle speakers mee mogen doen, val je stil van het contrast t.o.v. het geluid front plus sub.  Het geheel is overdonderend groots en de sub doet gedienstig zijn werk.  Dit in tegenstelling tot andere meerkanaals opstellingen die ik beluisterd heb, want daar zat meestal een “gat” in of een nimmer aflatend enthousiaste laagweergave.  Nee, deze set geeft in de meerkanaals modus een homogeen geheel te horen. En daar was de set ook primair voor gekocht.

Nadien nippen we nog wat en doen we ons te goed aan den dis met lekkernijen, waarna we het geheel afdichten met een overheerlijke cappuccino.  Wat kan het leven toch heerlijk zijn!  Nadien kruipt Ruud nog even achter het orgel.  Hij heeft zojuist een nummertje van Virgil Fox gehoord, hetgeen hij nog eens even “dunnetjes” overdoet.  Het is wederom aandoenlijk om aan te horen.  Als ik niet zou weten dat Virgil zich niet meer onder de levenden bevindt, zou je zweren dat hij even hier was.

Om even voor half negen nemen we afscheid met de afspraak, dat Ruud en z’n teerbeminde tijdens een volgend bezoek -als hij zijn nieuwe auto heeft i.v.m. de laadruimte- aan ons de B&W’s mee zullen nemen om deze de sporen te geven in mijn luistergrot. En zo begeven we ons huiswaarts, nog niet wetende dat de terugreis twee maal zoveel tijd in beslag zal nemen als de heenreis.  Wat een luxe, op zaterdagavond in de file en er leek geen eind aan te komen.

Rest mij nog Ruud en betere helft te bedanken, mede namens mijn teerbeminde, voor de goede zorgen en gaven aan ons betoont!

Nogmaals dank.
Uw aller doch enigen Hififreak

©  WWW.HIFIFREAK.NL