HIFIFREAK en zijn laatste drama (maart 2004).

Na het opstarten van mijn computer, besloot ik vorige week direct maar eens te gaan neuzen op de grootste tweedehands site die Nederland rijk is.  Ik werd getroffen door een advertentie met de onderstaande tekst:

A
angeboden mijn MARANTZ receiver type 2216
bouwjaar 1977, in puike conditie oerdegelijke kwaliteit ( 1 lampje van de display dient vervangen te worden). Tevens mijn MARANTZ cassettedeck type 5010 met bloedmooie piekmeters bouwjaar eveneens uit 1977.
Belangrijk is te vermelden dat ik van beide apparaten de 1e eigenaar ben en de originele documentatie is aanwezig.  Ik ben op zoek naar een serieuze nieuwe eigenaar-(esse) en wil er geen fortuin voor hebben maar wel een serieus bod naar waarde. Bij interesse mail of bel eventjes !

U begrijpt dat deze advertentie mij aansprak en ik reageerde dus op de advertentie.  Na wat koehandel werden we het eens over de prijs en maakten we een afspraak.  De volgende dag rolde er een mailtje binnen met de boodschap dat de playknop van het cassettedeck niet naar behoren werkte en de verkoper maar liefst 10,00 van de overeengekomen prijs afdeed.  Na een speurtocht door het Brabantse land bereikte ik het adres van de verkoper en ik werd allervriendelijkst ontvangen. Ik was op dat moment nog in mijn sas, want ik zou een puik setje in ontvangst nemen, maar dat bleek toch even anders te liggen.

 

Marantz receiver Model 2216, zonder front met een nieuwe hoofdtelefoonaansluiting.

Men had aan het front zitten te peuteren, want dat hing er half los aan, er brandde slechts een lampje en de rest was zo dood als een pier en tot mijn grote verbazing was de hoofdtelefoonaansluiting nergens meer te bekennen.  Daarnaast dacht de verkoper de documentatie nog wel te hebben.  Hij had echter de blauwe boekjes niet kunnen vinden.  Kortom, dit was geen puik setje zoals de verkoper mij in het vooruitzicht gesteld had, maar dit was een setje waar alles mis mee was wat maar mis kon zijn!  Later toen ik terug reed naar huis heb ik me nog afgevraagd of de man blind was voor de tekortkomingen van de naar zijn zeggen oude set, want is het niet zo dat liefde je blind maakt voor .......  Of was het iemand die bij de eerste de beste kringloopwinkel dit setje opgekocht had en dacht daar snel geld van te maken.  Hoe dan ook, hij zal blij geweest zijn met de centen die ik hem in zijn hand drukte. 
Na thuiskomst eerst maar eens het setje in mijn werkkamer geparkeerd.
En toen was het tijd voor bezinnning.  
Waarom heb ik deze ouwe zooi uiteindelijk meegenomen, terwijl ik er al genoeg heb?  
Wat is er mis met mij?  

Na een onrustig nachtje en een dag van hard werken heb ik 's avonds toch maar even een andere liefhebber gebeld.  We hebben uitgebreid gesproken over Marantz, de onlangs aangeschafte ouwe zooi en nog veel meer.  

Inmiddels is het weer weekend en zit het front weer keurig netjes op het chassis, inclusief nieuwe passende hoofdtelefoonaansluiting.  De nieuwe lampjes zijn besteld en na een poetsbeurt ziet alles er weer keurig uit.  Het mechanische loopwerk van het cassettedeck ben ik aan het smeren en lijkt wonderwel zijn kuren achterwege te laten.


Marantz receiver Model 2216, de binnenzijde.

De op het eerste gezicht dramatische set, die na een paar uurtjes werk het aanzien waard is:

Marantz cassettedeck Model 5010 en 
Marantz receiver Model 2216Dit avontuur kwam mede tot stand door een aardige Brabander, die ik niets verwijt.  Ik had uiteindelijk ook met lege handen naar huis kunnen gaan.  Ik had u dan echter wel heel wat uit te leggen, want ik weet zeker dat niemand die actie begrepen had.  Misschien was dat wel de werkelijke reden om dit setje toch maar wel te kopen.


www.hififreak.nl