Hififreak bleef wederom thuis en verwelkomde de Onix Reference 1!

Na het aangename vermaak met de Onix Rocket RS 450 dacht ik door te kunnen pakken met de Reference 1, maar dat verliep even anders.  Na een goede week toch maar even ruimte gemaakt in de luistergrot om zo de Onix Reference 1 een ereplaats te kunnen bieden.  Wederom is het voorspel adembenemend.  Het geheel zit weer keurig ingepakt en als de dubbele dozen en het schuim verwijderd zijn prijken er twee in zacht katoen gehulde monitoren, die graag ontdaan willen worden van “hun jas”.  Ook nu weer tref ik twee speakers die prachtig gefineerd zijn, van de kleur moet je houden maar bij mij vallen ze wederom in de smaak, en plaats ik ze op de Masterstands. Ik blijf deze uitvoering, in Zuid-Amerikaans Rosewood prachtig vinden.  Voor degene die dit niets lijkt, er is ook een uitvoering in zwarte pianolak. Optisch ogen ze iets kleiner dan de ADAM monitoren en ook hier treffen we weer de Vifa ringradiator aan die m.i. toch wel garant staat voor een niets verhullend hoog, zonder duf of muf te zijn. Onder de ringradiator zit een 5,25” woofertje.  Op de achterzijde weer het deugdelijke aansluitmateriaal, waar zowel inpluggen of vastschroeven tot de mogelijkheden behoort.  Boven de aansluitterminals zit een basreflexopening die bescheiden van diameter is.


Het geheel ga ik aansturen met:
Voorversterker: Bryston BP25DA
Eindversterker: Bryston 14B SST
DAC: North Star Design DAC 192
Loopwerk: North Star Design loopwerk
Kabels: Interlinkjes van VLS en speakerkabels van Jackson
Speakers: Onix Reference 1

Voor degene die kicken op getalletjes:

Reference 1
System: 2-way rear-vented bookshelf loudspeaker
Drivers: 1 Atohm 5.25" mid-bass woofer,
1 Vifa XT Concentric Ring Radiator
Crossover: 4th Order
Crossover Point: 3KHz
Finish Available: South American Rosewood and
Piano Black Lacquer
Frequency Response: 42 Hz - 35 kHz
(+/- 3 dB)
Impedance: 4 Ohm
Efficiency: 88 dB
Bi-Wire: No
Dimensions (WxDxH): 203 x 279 x 368mm
• Weight: 22 kg / paar.


Nadat ik de boel aangesloten heb, laat ik het geheel maar eens rustig draaien.  Later zal ik er wel eens voor gaan zitten.  Eerst maar weer eens bepalen welke muziek er gedraaid gaat worden.  Natuurlijk zullen daar weer bekende stukken tussen zitten zoals Virgil Fox, Bob Dylan en Charly Antolini, maar ook nieuwe langs komen, waaronder enkele nummers uit de BBC-serie The Choir.

In tegenstelling tot de Onix Rocket RS 450 is de Reference 1 een wat bescheidener klinkende speaker qua afbeelding. Hij geeft zeker laag te horen, maar in mindere mate dan de Rockets.  Het hoog daarentegen is iets prominenter aanwezig, maar is op geen enkel moment schreeuwerig. Aangezien ik beide Onixen beluisterd heb in een vrije opstelling, zonder dat ze ook maar ondersteuning hebben van de achterwand, denk ik dat de monitor in een opstelling zoals we die in en gemiddelde huiskamer tegenkomen het best plaatsbaar zal zijn en wellicht het beste resultaat te horen zal geven als het een twee kanaals(=stereo)opstelling betreft. M.b.t. de vloerruimte die beide speakers in zullen nemen ontlopen ze elkaar niet veel.  Bij de  prijs van de monitors, iets duurder dan de RS Rocket 450, moet je echter nog wel de aanschafprijs van een paar stands optellen.  Dat kun je net zo gek maken als je maar wilt.  Via Marktplaats kun je voor relatief weinig geld een paar Targetstands of anders op de kop tikken.  Koop je echter nieuw dan zijn stands, afhankelijk van merk, uitvoering en materiaal, voor alle geld te koop.

De Reference 1 geeft iets minder laag te horen en in het hoog iets meer dan de Rocket RS 450.  Daarnaast vraagt de Reference 1 wellicht iets meer van de overige apparatuur en ben ik ervan overtuigd dat die kritischer is met betrekking tot de opnames die gedraaid worden. De Reference geeft meer detail weer en zou je dus realistisch kunnen noemen, dus meer geschikt voor luisteraars die niets willen missen en daarop kicken.
De Onix Reference 1 op Audio Magic Genta XL stands, eveneens verkrijgbaar bij www.hifi123.nl.

En dan natuurlijk de gewetensvraag. Voor welke van de twee ik zelf zou kiezen.
In mijn situatie ben ik vanaf het eerste moment verliefd geraakt op de Onix Rocket RS 450.  Met veel zorg voor detail gemaakt, prettig klinkende nimmer vervelende alleskunners in een vrije opstelling en veel groter klinkend dan ze in werkelijkheid zijn.  Ze zijn weinig versterkerkritisch, dus met bescheiden andere apparatuur sta je echt versteld.
Zou ik echter een opstelling in mijn woonkamer moeten maken dan denk ik dat de Reference 1 het daar zou winnen, gezien de hardheid van die ruimte.  Geprobeerd heb ik het echter niet, maar mijn gevoel zegt dat.

Voor de actuele prijzen en informatie over de hierboven genoemde Onix Reference 1 kun je je richten tot www.hifi123.nl.

Wederom wil ik Roderick van Hifi123 bedanken voor het ter beschikking stellen van twee sets speakers, zodat ik me een beeld kon vormen ten aanzien van dit voor Nederland, onbekende nieuwe merk.

Met oprechte hifigroet,

Uw aller doch enigen Hififreak

© WWW.HIFIFREAK.NL