Hififreak bleef thuis en verwelkomde ........................ Tjeb! 
Wat eraan vooraf ging en de eerste ontmoeting:
Rond het afgesproken tijdstip draaide er een stationcar de oprit op en stapte er een midden dertiger uit.  Na elkaar stevig de hand gedrukt te hebben laadden we samen de stationcar uit en betreden we ons nederig onderkomen.  Na binnenkomst plaats Tjeb z’n eerste rake opmerking, dat het wel zwaar behelpen is op ons woonhonk en ik kan niets anders doen dan instemmend knikken.  Terloops merk ik ook op dat hij er niet raar van op moet kijken dat we de hut binnenkort te koop zetten en zo zijn we dan aangekomen bij onze stamtafel.  U begrijpt, de trend is gezet en de stemming zit er direct al goed in. 


Toen ik een aantal maanden geleden met Tjeb in contact kwam en we de afspraak maakten dat hij op termijn bij mij langs zou komen, opperde Tjeb dat hij z’n Sonus Faber luidsprekers wel mee wilde nemen.  Dat leek me een prima idee. Zo gezegd zo gedaan. De Sonus Faber Concertino’s staan inmiddels in de hal en wij schuiven aan de stamtafel om eerst maar eens een lekker bakkie te doen.  Na vijf minuten heb ik dan eindelijk de koffiemelk gevonden, want hoe is ’t mogelijk dat Niet-Hififreakerin nu uitgerekend de koffiemelk wegmoffelt onder de chipszakken, en kan de Senseo z’n werk doen en zitten wij in een mum van tijd aan de koffie.  Het eerste bakkie smaakt naar meer en na het tweede bakkie koffie begeven Tjeb en ik ons, met alle twee een Sonus Faber Concertino onder de arm, naar mijn luistergrot.  De apparatuur die vandaag z’n werk moet doen is velen van u reeds bekend, maar toch noem ik ’t nog maar even.

Mijn set:
11B/4B ST voor/eindversterkercombinatie
van Bryston
Sony CDP-X33ES cd-speler
Audio Alchemy DDE V3.0 DAC
ADAM AUDIO A.R.T. COMPACT monitoren
MIT Terminator II luidsprekerkabels

Tussen DAC en voorversterker: Audioquest
Tussen voor- en eindversterker VLS

Luisteren:
Nadat Tjeb plaats genomen heeft in mijn luisterstoel beginnen we “voorzichtig” met twee nummers van de cd “Pocket Universe” van Yello.  Ook nu weer even de vertwijfeling in de ogen van Tjeb, zich afvragend welke speakers aangesloten staan.  Ja, het zijn echt de ADAM’s.  Vervolgens draaien we de live opnamen van “My funny Valentine” van Chet Baker en stappen we over op “Frozen” van Voyage.
Tjeb meent enige ruis te bespeuren, maar de muziek is doorspekt van geluidseffecten, die je als ruis zou kunnen benoemen.  De ruis is er, na controle, natuurlijk niet.  Dan stappen we over op het muziek repertoire van Tjeb.  Voor mij allemaal onbekende stukken, die echter een ding gemeen hebben. Het zijn stuk voor stuk opnamen van ver bovengemiddelde niveau.  Na enkele nummers beluisterd te hebben stellen we de Sonus Faber Concertino’s op en gaan we nog even door met de muziekvoorraad van Tjeb.  De Concertino’s zijn qua afmeting net iets kleiner dan de ADAM monitoren en ze staan op nette zelfbouwstands.  Wat natuurlijk direct opvalt is de schitterende afwerking van de Concertino’s.  Het leer, gecombineerd met de houten zijkanten, maakt het tot echte schoonheden.  De speakerbezetting is eenvoudig.  Het is een tweeweg systeem, zijden tweeter met carbon woofer en een basreflex opening op de voorzijde.  We draaien het ene nummers na het andere en het moet gezegd worden, de Concertino’s zetten een mooi open beeld neer.  Voor een speaker van dit kleine formaat is het verbazingwekkend hoe evenwichtig en gebalanceerd het geluidsbeeld is en dat je ook nog redelijk het volume op kunt schroeven, zonder dat de bekend zenuwachtigheid bij de luisteraar begint toe te slaan.  Wat wel opvalt is dat bij sommige opnamen of passages daarvan het hoog “net over het randje” gaat.  Er is soms wat scherpte waar te nemen.  Bij het nummer “Don’t give up” van Peter Gabriël en Kate Bush valt dit het meest op.

Een ander kabeltje proberen:
Dit was dan ook precies het moment om de kabel tussen de DAC en voorversterker te verwisselen.  Tjeb had zich al eens uitgelaten over z’n MIT interlink.  Hij gaf aan de kabel “muf” te vinden.  Ik had hem dan ook gevraagd de kabel mee te nemen. Vooropgesteld, de MIT is een gedateerde kabel en heeft aan een zijde dermate lange pluggen dat het vermoeden bestaat dat daarin verhuld een MIT-trucje schuilgaat.  Hoe we ook gekeken hebben, we konden echter niets ontdekken en het ging ons te ver de kabel te strippen. 

MIT open MIT gesloten

Terug naar het luisteren. Nadat de MIT gemonteerd is gaan we een herstart maken met Peter Gabriël en Kate Bush.  De verbazing slaat in als een bom.  Het beeld is opeens wazig.  De elektrische piano blijkt als bij toverslag een ruimte verderop te staan en de stemmen zijn enigszins afgevlakt, hetgeen afbreuk doet aan het open karakter van de Sonus Faber Concertino.  Na nog even geluisterd te hebben komen we tot de conclusie dat verder luisteren met de MIT interlink geen optie is.  Snel maar weer even de Audioquest gemonteerd en overgestapt op de ADAM monitoren.  Tussen de bedrijven merkt Tjeb nog op dat het ‘m opgevallen is dat de combinatie Bryston-magnetostatisch hoog niet automatisch een hard tot schreeuwerig hoog hoeft in te houden.  Ik knik instemmend, want ik weet dat dit vooroordeel in de beleving van velen een plaatsje heeft gekregen.
Na nog enkele nummers beluisterd te hebben, begeven we ons richting de onze stamtafel.


”The After Party” / Samenvattend:

Met betrekking tot de Sonus Faber Concertino moet me het volgende van het hart.  Het zijn prachtig afgewerkte luidsprekers, die goed klinken.  Het beeld is evenwichtig en luistervermoeidheid zal niet snel optreden bij het beluisteren van de luidsprekers.  Genieten staat voorop.  In tegenstelling tot het kleine formaat van de speakers heb ik geen enkel moment een gemis in het laag bespeurd.  Geef je er echter de voorkeur aan regelmatig redelijk stevig te draaien dan zal dat ook met deze luidsprekers geen probleem zijn, want ook op wat meer volume blijven de speakers in balans.  Wil je echter meer “Dampf” maken, dan moet je omzien naar een maatje groter.  De ADAM monitoren, een ietsie pietsie groter van formaat, zetten een m.i. wat groter beeld neer, hetgeen waarschijnlijk veroorzaakt wordt door de hoogsectie.  De Heil Motion Transformer staat immers bekend om z’n spreiding en transparantie. Met de ADAM monitoren kun je een enorm volume maken , terwijl de balans van de speakers bij heel wat standjes meer evenwichtig en gecontroleerd blijft.Nu hoor ik sommigen al denken: Wanneer komt het eindoordeel?

Ik zal jullie uit de droom helpen.  Dat komt niet.  Ik denk dat een ieder z’n eigen afweging moet maken, want dat is van veel factoren afhankelijk. 
Ik noem enkele factoren:
-wat is het te besteden budget?
-wat sta ik voor met de speakers?
-in welke ruimte komen ze te staan?
-waar ga ik ze mee aansturen en zo zijn er nog wel een paar op te noemen.

Ik ben zeker de overtuiging toegedaan dat de Concertino een aanrader is voor degene die luidsprekers zoekt en een budget heeft tot aan € 1000,00.   Ik hoor enkele mensen denken: Dat is een forse prijs voor zulke kleintjes.  Geloof me echter op mijn woord, je krijgt enorm veel waar voor je geld en bij het beluisteren valt de afmeting in het niet.  Ik was in ieder geval dolgelukkig dat Tjeb me in staat stelde de Sonus Faber Concertino in mijn eigen luistergrot onder de loupe te nemen, waarvoor dank.
Uiteindelijk is dit het derde kleine luidsprekersysteempje dat ik de afgelopen maanden uitgebreid beluisterd heb.  Ik moet u bekennen, in tegenstelling tot wat ik eerder vaak beweerde, kleintjes zijn echt zo gek nog niet.  Het smaakt zelfs naar meer!
Met de kleine systemen zoals de Jamo Concert 8 van Hans van den, de Sonus Faber Concertino van Tjeb en mijn eigen ADAM A.R.T. monitoren is het mogelijk een echt volwassen geluid neer te zetten.  Klankmatig zijn het alle drie aanraders, echter wel met onderlinge (prijs)verschillen.  Bij het hangen aan onze teakhouten stamtafel  praten we nog even verder over diverse hificomponenten, nippen we aan ons sapje, knabbelen we een nootje en komen we tot de conclusie dat het leven (met hifi) eigenlijk prachtig is. Het was goed toeven met Tjeb.  Hij is een gemakkelijke prater bij wie je niet bang hoeft te zijn dat er ongemakkelijk stiltes vallen. Vroeg in de avond nemen we afscheid en zie ik uit naar het moment dat ik Tjeb in z’n eigen omgeving kan ontmoeten en de zelfbouw buizenversterker met eigen ogen mag aanschouwen.  De fles Port die ik van Tjeb cadeau kreeg, waarvoor nogmaals dank, bewaar ik voor een speciaal moment. Wordt vervolgd!

© WWW.HIFIFREAK.NL