Hififreak bleef thuis en genoot van de Adam Audio Tensor Gamma!
   
Geschiedenis:
Het zal zo’n kleine tien jaar geleden zijn dat ik voor het eerst oog in oog stond met een klein speakertje van een voor tot op dat moment voor mij onbekend merk.  De behuizing zag er mooi uit en zoals we toendestijds ook al zeiden zat er een (gevouwen) bandje in voor het hoog en een unit van bescheiden afmeting voor het mid-laag. Na het geheel goed bekeken te hebben ging ik over tot de orde van de dag en daar bleef het op dat moment dan ook bij.

Enige tijd later werd hetzelfde type speaker uit de stal van Adam Audio besproken in een Duits audioblad en men was ronduit lovend, zeker gezien de plaats die men deze dreumes toekende in het bekende rijtje “Rangen und Namen”.  Ook liet de HomeStudio van zich horen en i.p.v. één modelletje, namen ze er direct drie onder de loupe, t.w. de A.R.T. Compact monitor,  de A.R.T. Pencil en de A.R.T.Column.  Drie speakers, die klankmatige overeenkomsten hebben, maar toch wel verschillen in het totaalbeeld.  Geen wonder, want ze verschillen van elkaar in afmeting en speakerbezetting. Mijn nieuwsgierigheid was vanaf dat moment helemaal gewekt en eigenlijk is de rest inmiddels geschiedenis.  Na het beluisteren van de kleinste uit de serie, de Compact Monitor, was ik om en na die gescoord te hebben volgde er niet lang daarna het grotere zusje, de Pencil. Veel nieuws uit Berlijn (standplaats Adam Audio) kwam er in die tijd niet want de Nederlandse importeur had inmiddels zijn vertegenwoordiging aan de wilgen gehangen en naar zeggen was de aandacht van de producent op dat moment vooral gericht op de ontwikkeling van luidsprekers en de productie van de Pro-Audiolijn.  Voor mij maakte het niet veel uit omdat ik tot tevredenheid genoot van mijn set, maar bij tijd en wijlen vond ik ’t wel jammer dat je voor het beluisteren van de nieuwe consumentenlijn iedere keer aangewezen was op Adam Audio-dealers in het land van onze oosterburen.  Inmiddels kwamen er diverse mensen in de grot mijn set beluisteren en ook bij hen lieten de Adam luidsprekers  een positieve indruk na.  Een enkeling is inmiddels overgegaan tot aanschaf en is sindsdien ook een tevreden gebruiker. 

Het zal zo’n twee jaar geleden zijn dat er een e-mail binnenrolde dat er zich een nieuwe importeur was voor de Benelux.  Inmiddels wordt het merk weer volop onder de aandacht gebracht en middels mail kwam ik dan ook in contact Dennis, die samen met zijn broer de import en distributie van Adam Audio in de Benelux verzorgt.  Daarnaast is het aanbod van Adam Audio in het consumentensegment de afgelopen jaren zo uitgebreid, dat zowel de man met de kleinere beurs als degene die een hutkoffer met flappen tot zijn beschikking heeft er zijn toekomstige systeem kan vinden.  Vooraf natuurlijk uitgebreid gaan beluisteren en het liefst in je eigen ruimte. Dat zal geen probleem opleveren gezien de werkwijze van de huidige vertegenwoordiging in Nederland.

Met de komst van de nieuwere modellen, maar ook bij het topmodel uit de Classic-serie kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat er een zekere emotie is naar de jaren zeventig van de vorige eeuw. Of zou het puur een knipoog zijn naar de vervlogen tijden waarin Infinity de speakermarkt domineerde met grote modellen?  Hoe het ook zij,  typeaanduidingen zoals Column, 2.5, Gamma, Beta, Delta en Epsilon troffen we aan in het speakeraanbod van toen en keren nu terug bij de relatief jongere luidsprekerfabrikant Adam Audio.  Zijn er overeenkomsten?  Daarover later meer.  Verschillen? Zeker.

   
Infinity Column II. Infinity Reference Standard 2.5.   Infinity Reference Standard
Gamma/Delta.
Infinity Epsilon.
   
De weg naar de top, gevolgd door een striptease:
Het was even schrikken toen ik met twee handjes een van de dozen uit het ruimtevoertuig wilde schuiven want er was meer kracht nodig.  Nadat we twee dozen van formaat in de grot geplaatst hadden begon het ontkleden en stonden er in een mum van tijd twee vloerstaanders uit de Adam Audio Tensor serie, type Gamma.  Voorwaar, een fors ogend systeem in pianolak.  Nog even de spikes er onder geschroefd en het geheel op schotels gezet zodat het (ver)plaatsen, zonder dat je je een breuk sjouwt, een fluitje van een cent is.  Het geheel weegt 54 kg waarvan waarschijnlijk het grootste deel van dat gewicht voor rekening van de kast komt.  De wanden zijn dubbelwandig en afgevuld met zand.  In deze uitvoering, na plaatsing met een zachte doek de eventuele vette vingers wegpoetsen, ziet het geheel er oogstrelend uit. Drie van de vier units treffen we op de voorzijde aan, evenals een verlicht logo, dat overigens uitschakelbaar is.  Naast dat logo zit de knop om het systeem te activeren vanuit de standby stand. De vierde unit heeft een plaatsje gekregen op de achterzijde, evenals het versterkergedeelte met legio instelmogelijkheden.  Daar ga ik als het even kan geen gebruik van maken.  De speakers vrij opstellen en dan eerst maar eens kijken hoe of dat klinkt.

Ik maak voor de stroom gebruik van de twee meegeleverde kabels.  Als signaalkabel, XLR, dient een heavy duty twee aderige kabel met een volgens de leverancier potdichte afscherming en uitgerust met Neutrik connectoren.  Het gebruikte loopwerk is van North Star Design, welke verbonden is met een Bryston BP25DA voorversterker/DAC combinatie.

Luisteren:
Het kost altijd even wat tijd om de speakers juist te plaatsen.  Dat zal komen omdat de ruimte aan de ene kant een rechte muur heeft en aan de andere zijde het dakbeschot doorloopt tot aan de vloer.  Echter, dit is niet de eerste keer dat ik speakers opstel en door ervaring wat wijzer geworden is het plaatsen snel gerealiseerd en kan het feest beginnen.

Op het eerste gehoor lijkt het allemaal wat tammer.  Met de nadruk op lijkt.  Op zich is dat niet zo vreemd want de laatste weken heb ik geluisterd naar de Adam S2.5A, die genadeloos en soms ook op het irritante af gedetailleerd weergeeft.  Naar mate de luistertijd vordert hoor ik daar echter niets meer van terug ofwel, het went erg snel.  Ook bij deze luidsprekers hoor ik gelijkenissen met de andere aanwezige Adam-leden, die tot een andere, lagere kaste behoren.

Het gaat bij deze luidspreker allemaal heel onopvallend en met een gemak wat je van een grote luidspreker mag verwachten.  Dat gemak wordt echter nog completer als je je bedenkt dat je met een aanschaf van deze luidsprekers en een bron helemaal klaar bent om te genieten van je favoriete muziek.  En of dat nu jazz, blues, klassiek of Hollandse meezingers zijn, de Adam laat horen wat het bronmateriaal in zich heeft.  Ik heb met name laag gehoord, als de opname het had, waar je u tegen zegt.  De muziek van Oscar Peterson bracht me in vervoering en gaf flashbacks naar tijden van de vorige eeuw.  Yello klinkt zoals altijd spectaculair en met een afbeelding die het verdient.  Een orkest wordt in zijn volheid weergegeven, zonder dat het systeem tegen zijn grenzen aanloopt.  Kortom: De luisteraar wordt op hoog niveau audiofiel bediend, zoals je dat als gast mag verwachten in een vijf sterren de luxe hotel op een of ander exotisch eiland.  Finetunen doe je met een klein schroevendraaiertje om zo het klankmatig eindresultaat te vervolmaken.

   
Adam Audio Tensor Gamma.
   
Adam Audio Tensor Gamma, tweeter en midrange. Adam Audio Tensor Gamma: 9" woofer frontzijde.
   
Adam Audio Tensor Gamma: Voorzijde. Adam Audio Tensor Gamma: Achterzijde.
   
Eindoordeel:
De Adam Audio Gamma is een uiterst gebruiksvriendelijk systeem. De voordelen van een actief systeem heb ik immers al geproefd bij aanschaf van de S2.5A en wordt ook weer eens bevestigd bij de Gamma’s. Geen tijd verdoen met de keuze van een eindversterker of wat dan ook.  In mijn geval de stroomkabels van iedere speaker aansluiten, twee XLR kabels inpluggen, cd in de speler en draaien maar. 

De nieuwste serie van Adam Audio kent XLR, RCA ,3.5 mm Mini stereo en een USB aansluiting.  Of zoiets op termijn ook in de Gamma toegepast wordt is nog niet bekend, maar in mijn situatie mis ik ’t niet.

De afmetingen van de Gamma’s zijn bescheiden.  Ze zijn exact zo hoog als mijn Pencils, enkel een ruime decimeter breder en dieper.  In de verschijning in pianolak is het een systeem dat kleiner lijkt dan de werkelijke afmeting.

Bij het beluisteren kenmerkt het systeem zich door zijn klankmatige balans, detail en afbeelding, zonder scherpte.  Ik heb diverse muziekgenres beluisterd en dan komt feilloos naar voren hoe de opname is, zonder dat je de neiging krijgt het grootste deel van je cd-collectie in de verkoop te willen doen. Het is een ultieme muzikale beleving, waarbij het als ik ’t zo mag zeggen, tastbaar is.

In de tussentijd mijn maatje in audio voor meer dan dertig jaar maar eens een telefoontje gegeven en uitgenodigd voor een luisteravondje.  Hij is immers een fijnproever en regelmatig zijn we elkaars sparringpartners op audiogebied.  Hij draait zelf met de volgende set;  North Star Design transport en dac, Proceed voorversterker, Bryston eindversterkers en een setje Infinity Renaissance 90 luidsprekers. Hij is dus wel wat gewend.  Hij is een luisteraar die vrijwel altijd, als er punten van kritiek zijn, de vinger op de zere plek weet te leggen.  Ook hij was aangenaam verrast over de wijze waarop de Gamma’s muziek maakten en liet zijn gedachten de vrije loop en droomde stiekem al van het uitzicht vanaf zijn luisterstoel op zijn eventuele nieuwe luidsprekers.

Wellicht is het grootste compliment wel de volgende opmerking die iemand maakte nadat hij uitgebreid de Gamma’s uitgebreid beluisterd had. 
Hij sprak: “Ja, wat moet ik hier van zeggen?”  Het doet helemaal niets verkeerd! 
Het mag duidelijk zijn dat ik me hier dan ook geheel in kan vinden. 

Beluisterde stukken of albums:
Yello-Touch Yello
Oscar Peterson Trio-We get requests
Gelka-Please Keep Your Ticket Till The End
Herman van Veen-In Vogelvlucht
Chris Jones-Roadhouses and Automobiles
Radiohead-Amnesiac
Starsailor-Love is Here
Van Morrison-Moonstruck
Casa Paradiso Lounge
Friedemann-The Concert
e.v.a.

Foto's Gamma's: Beunky.

   
Website fabrikant. Technische gegevens Adam Audio Tensor Gamma.
   
De ontmoeting met de Adam Audio Tensor Gamma werd mogelijk gemaakt door:


 

   
©  WWW.HIFIFREAK.NL