Hififreak bleef thuis en . Beunky komt, ziet, hoort en bewondert de set van ........
De afspraak:
Wat natuurlijk al wel enige tijd in de lucht hing maar vanwege onvoorzien omstandigheden of drukte telkenmale vooruitgeschoven werd, is uiteindelijk tijdens de voetbalwedstrijd Nederland-Ivoorkust definitief afgesproken.  Beunky komt vandaag, zaterdag 24 juni 2006, vanuit t oosten naar centraal Nederland om daar plaats te nemen in mijn luisterstoel.  Natuurlijk had ik ook een stukkie kunnen schrijven, maar aangezien iedereen toch min of meer zn set heeft samengesteld naar eigen smaak lijkt me dat een open deur.  Aan den Beunk dus den schonen taak mijnen set te beschrijven.

De apparatuur:
De set is onveranderd na de laatste foto die ik geplaatst heb.
Als bron doet nog steeds mijn good old Sony als loopwerk dienst.
De DAC is van Audio Alchemy, de Digital Decoding Engine V3.0 met externe voeding.  Als voorversterker de Bryston 11B en op het hoog-midden staat een Bryston 4B ST.  Op het laag staat een eindversterker met servo-unit van het merk Genesis.  De weergevers zijn van Genesis, type 350i. De bekabeling tussen speakers en Genesis eindversterker is van Audioquest.  De andere luidsprekerkabels zijn van Madrigal/Mark Levinson, type HF10C.  Verder zijn de interlinks een allegaartje.  Audioquest, VLS en ander onbestemd spul.

Mijn luistergrot

Mijn luisterruimte heeft een vloeroppervlak van acht meter twintig bij vijf meter.  De luisterpositie bevindt zich even voorbij het midden van de ruimte en we luisteren in de lengterichting.  Vanuit zit/luisterpositie bezien staat er rechts van ons een rechte wand, waarlangs boekenkasten geplaatst zijn.  Alle andere wanden zijn schuin en zacht, evenals het plafond.  De vloer is van beton, echter bekleed met tapijt.  De schuine wand achter de luidsprekers is extra voorzien van demping, vanaf de plint tot net beneden tweeterhoogte.  Met name bij mijn grotere systemen met open baffle voor het hoog en midden zou het hoger door laten lopen van demping nadelig kunnen zijn.  Door de extra absorptie zou het hoog en midden wel eens teveel terug kunnen vallen.

De voorbereiding:
Ruimschoots voordat we zijn gaan luisteren, is de set aangezet, zodat de verwarming niet aan hoeft.  Alle versterkers en de DAC zorgen ervoor i.c.m. de Genesis 350i, dat ik vrijwel het hele jaar geen verwarming aan hoef te hebben in mijn luistergrot.  De componenten worden allemaal lekker warm met uitzondering van de Sony.  Dat is en blijft een koude kikker.

Mijn muziekinbreng:

Gotan Project, Thom Rotella, Virgil Fox-Concerto No. 4 in F: 1 Allegro, Yello, Vaya Con Dios, Chet Baker en nog wat meer

De rest zal den Beunk beschrijven.

Groet,

Uw aller doch enige HififreakAfgelopen zaterdag was het dan zo ver, ik was uitgenodigd door HF himself om eens te komen luisteren naar de Genesissen...
Ik was uiteraard zeer genegen op deze uitnodiging in te gaan want je krijgt niet vaak de kans om zulke giganten te horen en eveneens is de kans dat je HF in levende lijve ontmoet niet groot... zeker niet in zijn kapitale villa in het midden des lands Wink Brede grijns
Ik werd ontvangen met een heerlijke kop koffie en werd allerhartelijkst begroet door onze Freakman zelf, zijn uiterst charmante en bijzonder aardige en vrolijke wederhelft (nu is het ook duidelijk waarom hij het steeds heeft over 'mijn betere helft' Wink) en natuurlijk door de beide honden, hoewel Roger mij uitbundiger begroette dan George.
Dat niet alleen de ontvangst zeer geslaagd was bleek toen we na de koffie naar boven gingen om eens even een stukje te luisteren... ik heb nog niet veel vaker met zo'n groot genot zitten luisteren naar een set die ik eigenlijk zou moeten beoordelen in plaats van naar muziek te luisteren... ik had bijna continu een brede grijns op mijn gezicht, alles viel gewoon op zijn plaats... maar daar ga ik nu even wat dieper op in.
Ik hoef niet meer te beginnen met de apparatuur, dat heeft HF zelf al gedaan.
Dus we kunnen direct doorgaan naar het luistergedeelte.
En zoals ik al zei, dat was genieten!
We hebben er van alles en nog wat in gehad, het varieerde van Chet Baker tot Opeth en Mahler. Vooral Mahler 5 kwam er waanzinnig mooi uit, daarmee bleek heel duidelijk tot wat een enorme topprestatie de Genesis in staat is... ongeloofelijk, wt een kwaliteit!
Het laag is super- superstrak, heerlijk puntig met veel punch n enorm veel detail. Waar bij veel andere sets vaak wel genoeg laag aanwezig is, is dit niet alleen genoeg maar ook supergoed en dit is dan ook beslist al het eerste, onderscheidende punt van de Genesis. Wie niet overtuigd is van het nut van servo-controlled laag moet maar eens een Genesis gaan beluisteren! Ik heb het in ieder geval nog nooit z strak gehoord met z veel detail... en het gemak dat je hebt om een dunne opname wat aan te kunnen zetten of een basrijke opname wat te kunnen temperen is ook geweldig, je kunt namelijk het laag afzonderlijk regelen met een loodzware metalen afstandsbediening.
Vervolgens valt het midden en hoog op, ook in positieve zin. Mahler 5 knalt er gewoon uit, die trompetten zijn superfel (net als in het echt) maar het wordt nergens schel, het geluid wordt nooit een grote brij maar het blijft afzonderlijk plaatsbaar zoals het ook in de concertzaal plaatsbaar is. Dus geen overdreven detaillering of plaatsing maar een heerlijk homogeen geluid wat heerlijk is om naar te luisteren, mede door de rust die de set in zich heeft. En die rust is ook een van de grote pluspunten in de set voor mij (het is iets dat ik ook zoek overigens).
Maar als het moet knallen dat doet het dat ook, zoals ik al zei ging het met Mahler 5 super, maar niet alleen met Mahler, ook met bijvoorbeeld Yello kreeg ik gewoon kippenvel over mijn hele lichaam... en met Frank Sinatra eveneens... een teken dat ik echt naar muziek heb zitten luisteren en volledig in de muziek op ging. En dat is voor mij de kracht van een goede set, het opgaan in de muziek en vergeten dat je naar een set zit te luisteren terwijl je dat eigenlijk toch zou moeten doen.
Is er dan niets op aan te merken of op af te dingen? Natuurlijk wel. Op iedere set is wel iets aan te merken. In dit geval is, hoe gek het ook klinkt misschien, de ruimte beslist de beperkende factor. Je kunt merken dat de Genesis zich ng beter zou voelen als die in een twee keer zo grote ruimte zou staan... maar wie weet komt daar ooit nog wel verandering in, bijvoorbeeld als niet-hififreakerin omslaat naar hififreakerin en de speakers in de prachtige en riante woonkamer zouden komen te staan Wink
Ik denk ook dat als Hififreak een stap wil maken die ng verder in deze goede richting gaat hij het beste af is met een nog betere bron. En voor zover ik heb begrepen komt binnenkort een Northstar combi op visite, dus dat zal ongetwijfeld nog wel goed komen Wink
Niet dat het nu slecht is, maar ik denk dat bijvoorbeeld de Northstar combi of een Wadia het geheel op een ng hoger niveau tilt.
Al met al was dat een prachtige ochtend en ik heb zitten luisteren naar n van de mooiste sets die ik ken (samen met de set van Jack van Dijk en de set van Martin_M).

Vervolgens besloten we een hapje te eten en nadat ik een paar heerlijke broodjes met rosbief had gehad gingen we nog even lekker genieten van het mooie weer in de prachtige tuin van de familie Freak, uiteraard trouw gevolgd door Roger die al die aandacht (van HF n van mij) wel prettig vond natuurlijk Wink

Vervolgens kwamen Huub en Rut binnen en toen gingen we door met een bijzonder leuk middagprogramma waarover ik later nog verslag zal doen (ik moet dat nu om tijdswille achterwege laten).
Na het middagprogramma zaten we nog gezellig wat te drinken om vervolgens tot de conclusie te komen dat het tijdstip etenstijd ruim overschreden was, wat ons deed besluiten om maar even een patatje te bestellen waarvan ook Roger en George heerlijk genoten hebben.

Al met al was het een erg leuke, leerzame en gezellige dag waardoor ik twee dingen op mijn verlanglijstje toevoeg:
1. Een huis met een immens grote ruimte
2. Een paar Genesis speakers

Rest mij nog slechts n ding: het bedanken van Hififreak en Niet-Hififreakerin voor deze
gezellige, leerzame dag.

Bij deze: bedankt!