Hififreak kwam, zag en hoorde de set van Vanzomereng!
 
   

Zoals afgesproken ging ik op een avond op weg naar een prachtig stukje Nederland, nabij de Duitse grens.
Vrind Tom loodste me probleemloos naar de plek van handelen, maar onderweg makte ik wel kennis met de nimmer aflatende verkeersdrukte, die onze jaagpaden zo eigen is.

Na een reis van ruim een uur kon ik rond half acht de bel beroeren en kort daarop het appartementencomplex betreden. Inmiddels stond Vanzomereng mij al op te wachten bij de voordeur en verwelkomde me aller hartelijkst. Het was een weerzien, want we hadden elkaar eerder ontmoet tijdens een vergelijk in het voor ons hoge noorden.
Bij het binnenkomen van de woonkamer valt uiteraard direct de set op, maar zonder te prominent aanwezig te zijn.
 


 
De set bestaat uit de volgende componenten:
Versterker: Marantz PM11S2
CD-player: Cambridge 740C
DVD-player: Arcam DV135
CD-player: Marantz SA15S2
Luidsprekers: Sonus Faber Liuto Black (erg mooie afgewerkt!).
Project hoofdtelefoonversterker i.c.m. een Sennheiser HD590 hoofdtelefoon.
MF V-Can hoofdtelefoonversterker i.c.m. een AKG K701 hoofdtelefoon.

De bekabeling is van diverse producenten (o.a. W&M, Siltech, Ixos, Profigold, Real Cable, Supra enz.) en daarnaast doet de gastheer ook aan enige huisvlijt.

Nadat er een heerlijk dampende bak koffie geserveerd was, nam ik plaats in de zetel waar normaal gesproken de heer des huizes zetelt en geniet van zijn muziek.

Een ding is zeker, de gastheer geniet van de diverse genres, gezien de diversheid die te vinden zijn in zijn cd-kast en het wandmeubel, waar de dvd’s in opgeborgen zijn.

Nadat me gevraagd werd of het bewegende beeld mijn luistergenot zou kunnen bederven (zeker niet) gingen we van start met de dvd “Ritchie Blackmore’s Night Paris Moon Live”.
Dit is van een totaal andere genre dan ik gewend ben van Ritchie, maar het spreekt me wel aan. Een wolkje folk, en vleugje middeleeuws, een toefje gierende gitaartonen, een saus van Keltische invloeden met prachtige stemmen. De beelden zijn illustratief en het geluid mag er zijn, al moet ik wel even zoeken naar mijn juiste luisterplek in de love-seat.

We luisteren en kijken ook een stuk van het reünieconcert van Solution. Geweldige muziek die boeit en ik heb nu wel zo’n beetje mijn plekje gevonden in de stoel.
Het hoog-midden is niet overdadig of uitbundig, zeg maar laidback, zonder dat ik het gevoel heb daardoor veel te missen. Subtiele tingeltjes worden zeker gepresenteerd. Ik meen er zelfs wel iets in te herkennenin deze sound van een van mijn eigen systeempjes.

We stappen even over op cd en dit klinkt toch wel wat meer open dan de dvd opnamen. Een stukje Sigmund en Iver komt langs, dat gevolgd wordt door Ben Webster. Absoluut beter dan dvd en hier is het laag ook veel minder prominent, want dat is wel een mijn punt van kritiek bij de dvd-sound.

Natuurlijk draaien we van cd ook nog het wonderschone stuk “Gloria” van de cd “Misa Criolla” van Mercedes Sosa. Wat een stem! De galm is wat overdadig bij deze opname, maar daar heeft slechts een grote zeur het over.
Nog enkele andere titels komen voorbij en ik zie dat het al weer de hoogste tijd is om de terugreis te aanvaarden, teneinde mijn bedlegerige betere helft weer de verzorging en aandacht te schenken die ze verdient.

 
Samenvattend: M.i. een set met prachtige componenten. Op de foto’s afgaand had ik zo mijn bedenkingen over de opstelling in een ruimte van deze afmeting. De werkelijkheid nam alle twijfel weg. Het past gewoon zonder de overdaad, waar ik op voorhand bang voor was.

Vanzomereng heeft een en ander door middel van de mogelijkheden op zijn versterker afgestemd op zijn persoonlijke smaak. Daar heb ik ’t dus mee moeten doen. Persoonlijk zou ik deze set graag nog een keer in de cd-direct modus willen horen en met de huidige instellingen, waarbij ik het laag nog een ietsiepietsie zou temperen. Maar goed, dat is slechts mijn smaak. Het was gewoon een feest te zien hoe de eigenaar genoot van zijn set en zijn muziek, en dat ik er deelgenoot van mocht zijn gaf me gewoon een geweldig gevoel.

Vanzomereng, bedankt voor het aangenaam verpozen, de goede verzorging en de indruk die ik mocht opdoen van je set.

Met vriendelijke groet,

Hififreak
© WWW.HIFIFREAK.NL