De Franse Hollanders op bezoek bij HIFIFREAK (december 2003)


Enkele weken geleden kondigden MEM ( Marianne, Erik en Max ) aan naar Nederland te komen.  Tijdens dit verblijf hoopten ze HIFIFREAK en vriendin te verblijden met een bezoek.  Het leek HIFIFREAK en zijn vriendin dan ook leuk MEM uit te nodigen voor een maaltijd, waar oer-Hollandse gerechten geserveerd zouden worden.
Tijdens mijn verblijf in september 2003 vroeg Erik mij telkens of ik er wel iets van verstond als er weer een van de buren polshoogte kwam nemen, omdat het bezoek van HIFIFREAK en René als iets bijzonder gezien werd.  Op zich niet zo gek om voor een bezoek van amper twee dagen een goede tweeduizend kilometer te rijden.  Nu moet je weten dat de mensen uit de streek van MEM een dialect spreken dat nog verder van het Frans verwijderd is dan het Fries van het Nederlands.  Kortom: Voor de Freak niet te volgen.
Toen ik MEM dan ook officieel per e-mail had uitgenodigd, kreeg ik enkele dagen later antwoord.  U begrijpt 't al, in het Frans!  Gelukkig bleek dat Erik toch nog steeds de Nederlandse taal beheerste, want de volgende vragen werden afgevuurd:

Of ik even wilde zorgen voor de dvd van "De schippers van de Kameleon" en of ik op oudjaarsavond Kopspijkers op wilde nemen.  Gelukkig dacht hij ook aan ons want hij stelde tevens de vraag wat voor drank hij mee moest nemen voor mijn vriendin, René, Ineke en mij.  Nu weet ik dat René genoten heeft van de droge witte wijn, terwijl de volle rode ook heerlijk was.  Ik had genoten van de pruimenlikeur, de zoete witte wijn, de notenwijn en alle andere alcoholische dranken, dus u begrijpt dat ik natuurlijk veel lekkere dranken genoemd heb.

De pannen op het vuur.

Alles kan zo op het vuur gezet worden of de oven in gewerkt worden.

Erik had mij in een moment van onbedachtzaamheid toevertrouwd, dat hij nog een kleine tachtig flessen van die overheerlijke zoete witte wijn op de kop had weten te tikken dus...........
Toen ik een kleine week voordat MEM ons een bezoek zou brengen even belde of alles onder controle was, vertelde Erik dat de Fransen zelden of nooit naar een lekker muziekje luisteren en als ze dat wel doen, ze luisteren naar belachelijke trekzakmuziek.  Dit was een van de dingen, die Erik enorm miste, naast natuurlijk de pindakaas, kroketten, Kopspijkers, Frans Bauer, pepernoten, speculaas, Red Bull enz.
Maar ja, dat alles kan natuurlijk geenszins tippen aan de lokale delicatessen zoals eendenmaagjes, ganzenlever en eendenpoten uit het vet. 

Ik, HIFIFREAK, die werelds kan genieten van een heerlijk maal, krijgt geen hap meer naar binnen van een eend of gans.  Na het proeven van eendenmaagjes weet ik een ding heel zeker: Ik hoef ze nooit meer te eten om me toch nog op hoge leeftijd en in seniele toestand hun smaak te kunnen herinneren!
Maar goed, tegen het eind van de middag, op de afgesproken dag arriveren MEM, René en zijn betere helft en hun kids, van elke soort een en beginnen we aan een heerlijk drankje vooraf.  Natuurlijk testen we alle smaakzones door ook te genieten van toast met zalm, paling en forel.  Natuurlijk ontbreken de brie en kamanwattes ook niet.  De stemming zit er binnen de kortste keren goed in en we hebben gespreksstof te over. We brengen dan ook geruime tijd door aan de stamtafel.  De stamtafel is voor mij als HIFIFREAK het op een na heerlijkste plekje van ons onderkomen. 

De kids

  Mijn luisterruimte blijft ook in 2004 op de eerste plaats staan.  Onze ruime keuken in vanille kleur met houtaccenten, voorzien van een rvs zespitter en dito afzuigkap met daartegenover een lange teaktafel met voldoende ruimte voor al onze gasten.  Het is voor mij een heerlijk plekje om op zaterdagmorgen sloten koffie naar binnen te gieten en eens uitgebreid de kranten door te spitten.
Maar nu zitten we daar, met onze Hollandse Fransozen.  Een jaar "La France" heeft hen zichtbaar goed gedaan.  Ontspannen en nog altijd even geestig wisselen we onze avonturen uit. 

 Verschillenden flessen worden geleegd, want de stembanden dienen vooral goed gesmeerd te worden.  Maar dan is daar eindelijk het moment om de eerste Hollandse eetronde te openen: Oud-Hollandse erwtensoep naar recept van oma, maar in een  vrije vertaling van de vriendin van HIFIFREAK.  Mijn vriendin is dik tevreden want iedereen geniet zichtbaar van het eerste gerecht.  Na een time-out, die gebruikt wordt om de broek op de vreethaak te zetten en een glaasje naar binnen te nippen, is het tijd voor de tweede ronde. 

Erik en René.

Het complete gezelschap.

Wederom  naar oma's recept een oer-Hollandse jachtschotel, rijkelijk gevuld met vlees, uien, augurken e.d. met een heerlijk krokant korstje.  In een woord: Verrukkelijk! Na weer een spoelpauze gaan we genieten van de koffie met bijpassende amandel- of notenlikeur met allelei koekjes. De kids worden ook niet vergeten, want die krijgen ijs voorgeschoteld, terwijl zij genieten van de avonturen van Pietje Bel. Aan het eind van de avond nemen we jammer genoeg veel te vroeg afscheid. 't Was een heerlijk moment van lekker klessebessen, een beetje eten en drinken en vooral genieten van elkaars aanwezigheid.  HIFIFREAK en vriendin nemen nog een afzakkertje terwijl de hulp de troep afruimt.  Daarna gaan ze genieten van een welverdiende nachtrust en droomt HIFIFREAK van de overheerlijke Pinot, die Erik hem geschonken heeft, naast alle andere flessen drank.

 

 

© www.hififreak.nl