Binnenkort in dit theater: De speakers van Frits (december 2010).
   
Nadat Frits en ik elkaar al een paar keer ontmoet hadden was het onafwendbaar en prettig om bij hem op bezoek te gaan om zijn set te beluisteren.  Een weergave m.b.t. dat bezoek is hier te lezen.  Bij het afscheid nemen gaf ik aan dat de deur t.a.t. open stond voor een tegenbezoek.  

In de tussentijd hielden we met een zekere regelmaat contact en op een dag rolde er een PM binnen waarin het volgende te lezen stond:
Als je deze winter een keer tijd hebt, lijkt het mij wel leuk om een keer bij jou langs te komen.
Dan neem ik m'n speakers mee om ze eens bij jou te beluisteren.

Een datum werd snel geprikt en hieronder volgt een verslag.

Frits had de regie m.b.t. het beluisteren en dat resulteerde in het volgende:

In volgorde van beluisteren (versterking-bron-luidsprekers):
a. Sony TA-FE370 | Sony CDP-XE330 | Visaton FR10SE.
b. Sony TA-FE370 | Sony CDP-XE330 | de speakers van Frits.
c. Vincent SA31-Vincent SP331 | Sony CDP-XE530 | de speakers van Frits.
d. Bryston BP25DA | NSD loopwerk | Adam S2.5A.
e. Bryston BP25DA-Bryston 14B SST | NSD loopwerk | Adam Art Compact.
f.  Bryston BP25DA-Bryston 14B SST | NSD loopwerk | Adam Art Pencil.

Reactie op de middag van Frits:

Het was inderdaad een gezellige en goed verzorgde middag: Hififreak en eega: nogmaals hartelijk dank!

We begonnen met de breedbandertjes in de zelfbouwbehuizingen, die zowel Jacco als mij in positieve zin verbaasden: wat een geluidskwaliteit uit zo'n goedkoop speakertje! Qua kosten/kwaliteitsverhouding stond die strak bovenaan. Vervolgens hebben we de bazuinen aan de set gehangen. De grot heeft een goede akoestiek en dat komt absoluut het geluid ten goede. Alhoewel ik het bij mij thuis niet slecht vindt klinken, was het geluidsbeeld evenwichtiger dan ik gewend ben. De Sony deed het geweldig.

Vervolgens, na een prima bakje snert+ genuttigd te hebben, werd de Vincent combinatie als versterking ingezet. Waarschijnlijk vanwege de ervaring met de versterker-ABX-test, wilden/konden we geen van drieŽn een doorslaggevend verschil benoemen.
Het klonk nog steeds prima, alhoewel het bij sommige luide passages in het hoog, leek alsof de tweeter het geluid iets stond te knijpen (bij beide versterkers overigens). Maar dat kon ook aan de opname liggen, we hebben het niet aan de hand van andere speakers uitgezocht.

Omdat ik nieuwsgierig was naar de Adam's, werden die aan het werk gezet. Eerst de actieve monitoren. Niet mijn 'cup of tea': absoluut geen vergevingsgezinde speaker. Alle details komen er onverbiddelijk uit. Vervolgens de Compact. Dat klonk al een stuk beter in mijn oren. Hififreak heeft een ruime keus in prima opnames, dus dat was wel genieten.

Nog even teruggeschakeld naar de Bazuinen, die met name in het hoog 'milder' bleken te zijn dan de Adam's.
Wat minder detail en een wat meer afgerond geluidsbeeld om zo te zeggen.
Voor een wijntje tussendoor was er gelukkig ook tijd waarbij de laatste hifi-roddels de revue konden passeren.
 Aan het eind hebben we de Pencil's beluisterd en die staan ruim bovenaan op mijn lijstje. Fantastisch mooi geluid, die had ik zo mee naar huis willen nemen. Als toetje nog even teruggeschakeld naar de Compact's, zelfde stukje muziek en dan hoor je dat de zuilen de muziek met veel meer gemak weergeven. Bij de Compact's klonk het iets meer gecomprimeerd. Maar dat zijn detailopmerkingen: de geluidskwaliteit van zowel de passieve monitor als de Pencil is meer dan uitstekend.

Al met al een welbestede dinsdagmiddag in het midden van het land 

De reactie van Jacco Dekkers, die deze middag ook aanwezig was:

Om te beginnen natuurlijk hartelijke dank voor de verzorging. Die was, zoals altijd, voortreffelijk.

In totaal vijf sets luidsprekers gehoord waarbij elke set zo zijn pluspunten had. Eigenlijk ben ik het gewoon eens met Frits. De breedbanders verrassen in positieve zin en als het wreed hard moet, is de actieve Adam de beste keus. De actieve Adam is overigens best in staat andere muziek te laten spelen, voor de duidelijkheid. Voor de verschillende stemmingen die een mensch kan hebben zou je eigenlijk meerdere sets moeten hebben...zoals onze gastheer dat dus doet.

Ik ken de speakers van Frits niet in hun normale omgeving, maar wat ik vandaag gehoord heb was gewoon goed. Prettig geluid waar goed aan te wennen is. Dank overigens ook voor een stukje Van Der Graaf wat ten gehore werd gebracht.

Mijn reactie:

Op de afgesproken tijd arriveerden de heren kort na elkaar.

Na de koffie eerst maar eens even de speakers van Frits vanuit de auto  de grot ingedragen, om vervolgens eerst kennis te nemen van de breedbanders.  
Wat valt daar nog over te zeggen? Ze blijven me met de juiste muziek  na zovele luisteruurtjes nog steeds plezieren en verbazen.

Daarna de speakers van Frits aangesloten en hem alle ruimte gegeven zijn speakers, met de door hem gekoesterde en meegebrachte muziek, te draaien.  
Wat mij opvalt is dat de scherpte of zo je wilt frisheid, die ik bij Frits hoorde, hier niet meer aanwezig was.  
Het laag is diep doorlopend, zonder gebonk, maar het maakt dat het geheel een beetje donker en zwaar klinkt. Overigens draait Frits thuis, na mijn bezoek, met gedempte poorten maar hier doen we het zonder afdichting. Tijdens een paar uithalen op flink niveau,  leken de tweeters wat problemen te hebben dit alles goed weer te geven.  Verder geen opvallende uitschieters en dat maakt ít best tot een evenwichtig geheel, en dat met de diversiteit aan muziekstukken die we beluisterd hebben.

Daarna nog even overgestapt op de Vincent combinatie. Klonk veel beterder gezien de aanschafprijs van de cd-speler.

Tussendoor even onze magen gevuld met snert, roggebrood en spek, aangezien luisteren een energievretende inspanning is.
Weer door, met volle maag, met muziek.  Frits werkt weer een deel van de meegebrachte cdís er doorheen.

Op verzoek van Frits zijn we aansluitend  gaan spelen met het Adamís trio.
De actieve monitoren zoals altijd onverbiddelijk bij de slechte opnames, maar o zo tastbaar en vol emotie bij een goede zilverling als deze.

De Compacts, na al het geweld en detail  van de actieve dingen, leken bijna onopvallende speakertjes.
Toen we ze na de Pencil's wederom beluisterden, viel dat weer alleszins mee.  

Je moet die twee monitoren, of welke van de andere speakers die geklonken hebben hedenmiddag, niet met elkaar willen vergelijken.
Gewoon ondergaan en vooral genieten, als er wat te genieten valt. Dat laatste was in alle gevallen goed mogelijk.

Samenvattend: Het was een luisterrijk middagje.

   
Frits in luisterpositie.

Twee weken later kocht Frits een setje Adam Compact's.  Het kan verkeren.
   
WWW.HIFIFREAK.NL