Relatief onbekend, daardoor bij velen onbemind, maar onbetwist goed! 
Sony TA-FE370B (black)/TA-FE370S(silver).
   
De Japanse gigant Sony is al sinds jaar en dag een grote speler op de markt van audio en video apparatuur.  De laatste jaren is het werkterrein verder uitgebreid op het gebied van flatscreens en meerkanaalsapparatuur, al dan niet aangevuld met spelmogelijkheden voor jong en oud.  Daarnaast mag Sony zich nog steeds verblijden een grote groep ES-liefhebbers te hebben, wiens bloed sneller gaat stromen bij het zien, of nog beter, het bezitten van oude of jonge apparaten uit die productielijn.
   
   
Wat de laatste jaren zich onopvallend voorgedaan heeft, is het uitdunnen van de stereo-apparatuur binnen het aanbod van Sony.  De aspirant koper die zich oriënteert binnen dit segment zal aanlopen tegen het ontbreken van weelde.  De gewone cd-speler is  al enige jaren de grote afwezige in de catalogus. Anno 2011 is de keuze snel gemaakt m.b.t. een Sony stereo receiver, want dat is er slechts een en wat betreft een stereoversterker is het al niet anders.

De grote verandering sinds even na de eeuwwisseling is, want zolang is dit model al in productie, dat de huidige versterker sinds vorig jaar weer even bij onze Oosterburen in de belangstelling stond vanwege het verlengd in productie nemen van dit apparaat. Echter, vanaf dat moment wel met de toevoeging B of S, hetgeen betekent als u een B koopt het apparaat zwart is van kleur en als de toevoeging S op de voorzijde prijkt u te maken heeft met een in de kleur zilver ogend apparaat.

Daarmee zal de leiding van het concern in hare wijsheid gedacht hebben, dat ze de komende jaren weer vele liefhebbers op maat konden bedienen met dit stukje van techniek, teneinde muziek voort te brengen ter vermaeke van haar gebruikers.

Navraag bij Sony Nederland maakt echter dat het voorgaande niet echt waarheidsgetrouw lijkt te zijn.  Op mijn vraag of ze mij kunnen voorzien van informatie aangaande de Sony TA-FE370B of S krijg ik te horen dat ze mij helemaal geen informatie over dit product kunnen doen toekomen.  Men wijst mij ook niet op de informatie die op de website te vinden is en dat zou toch wel het minst geweest kunnen zijn.  Nee, Sony steekt in dat soort producten geen energie was het antwoord.

Weg droom van een flitsende flyer van de TA-FE370 voor boven mijn bed, einde illusie van een mooie glossy folder voor onder mijn kussen en zo kwam ’t dat ik die avond niets anders kon doen dan mezelf in slaap te huilen, teneinde deze tegenslag te boven te komen.

Uiteindelijk had ik toch nog iets in handen  middels mijn grote vrind Google en dat was het weinig tot de verbeelding sprekend verslag van een Duitse recensent.  Het kwam er met enige terughoudendheid uit, maar men vermeldde dat de Sony een onopvallend werkpaard was met complete uitrusting.  Waar men wel over viel was dat het apparaat niet beschikte over twee discreet opgebouwde eindtrappen  dit  i.t.t. de gebruikte STK-module.  Dit verbaasde me meer dan licht, want zelden lees ik deze kritiek als het duurdere apparatuur betreft, die ook iets van gelijke strekking moet ontberen.
   
   
Door met onze hoofdrolspeler, de enige Sony stereoversterker uit het aanbod van 2011.
In technische zin is de kritiek ook niet terecht.  Dit wordt bevestigd door meerdere mensen die hun sporen verdiend hebben in de audio-wereld en er zelf ook niet vies van zijn om een ontwerp de wereld in te helpen.  Bij navraag bleek zelfs dat er geen negatief oordeel geveld kon worden over de wijze waarop in dit segment bijvoorbeeld de phono-trap vorm was gegeven.  Dit te mogen horen van iemand die sinds jaar en dag bezig is geweest een bijdrage te leveren aan de hobby die velen  bindt, t.w. .audio, en dat vandaag nog steeds doet middels zijn ontwerpen stemde mij gerust.  Dit mag dan onbemind zijn, maar deed mij naar meer smaken.

Blijft over het luisteren.  Gedurende mijn urenlange verblijven in de grot is heb ik de voornoemde versterker niet kunnen betrappen op welke “uitglijder” dan ook.  In het gebruik is het apparaat erg gebruiksvriendelijk.  De versterker is bescheiden van afmeting en gewicht, heeft voldoende ingangen (cinch) aan boord om allerlei randapparatuur aan te sluiten.  De luidsprekeraansluitingen zijn deugdelijk en verwerken gestripte draden van voldoende afmeting of zo u wilt bananen.  Indien u dat laatste van plan bent, dient u wel even vier dopjes te verwijderen.  Bij de geleverde afstandsbediening  heb je geen handleiding nodig om ‘m te kunnen gebruiken zoals hij is bedoeld en maak je gebruik van andere Sony apparaten i.c.m. deze versterker ,dan zijn deze ook veelal te bedienen met de “helpende hand op afstand”.

Tijdens de luistersessies maakte ik gebruik van meerdere luidsprekers (Yamaha NS-X400, Cyburg Needles in diverse uitvoeringen, Scandyna/Dynaco A25 en Infinity Reference 10).
De gebruikte interlinks waren van het type instappertjes en als luidsprekerkabels gebruikte ik koper van voldoende diameter. 

In alle gevallen was de versterker i.c.m. de eerder genoemde luidsprekers voldoende instaat mijn meer dan gemiddeld gedempte ruimte te vullen met muziek.  De gevoeligheid van de speakers varieerden van 85 tot 89 dB.  Het was een feest om een brede range van genres en artiesten aan het oor voorbij te laten trekken, waarbij slechts een enkele keer, maar telkenmale i.c.m. met de Reference 10, me het geluid niet geheel en al beviel en ik de conclusie trok, dat dit voor mij de minsten zijn t.o.v. de andere ingezette setjes luidsprekers.

Samenvattend kan ik niet anders concluderen dat de koop van deze versterker een uitermate goede start zou kunnen zijn voor de beginnende hifi-er, maar daarmee is nog niet alles gezegd.  Zelfs de vergevorderde hifi-er kan veel luisterplezier beleven aan deze (budget)versterker, mits hij of zij bevrijdt is van alle vooringenomen stellingen, waarmee het audiowereldje vandaag de dag zo doorspekt is.  Hulde voor zoveel kwaliteit tegen een alleszins schappelijk prijsje.

Deze Sony is o.a. te koop bij diverse online shops.

Kenmerken TA-FE370(B of S):
Uitgangsvermogen 70W x 2 (DIN 4 Ohm)
Toonregeling
Source Direct
Loudness
Zes audio-ingangen, waarvan een phono-ingang mm
Systeemafstandsbediening
Leverbaar in zwart en zilver
Maten:: 43 x 13,5 x 31 cm (BxHxD)
Garantie: 2 jaar

Inmiddels zijn er al mensen die deze versterker meer uitstraling willen geven, omdat het apparaat dat meer dan verdient.
   
   
Creatie John Wx

©
www.hififreak.nl