Hififreak kwam, zag en hoorde de set van Frits!
   

 -Onderbuikgevoel:
Al geruime tijd wist ik dat het treffen onafwendbaar zou zijn.  Ik zag er ook niet tegenop want sommige dingen in het leven moeten hun beloop hebben en zo ervoer ik dat ook deze keer.  Het wachten was echter op het moment dat het waarheid zou worden en wanneer dat zou zijn wist niemand.  Geduld is dan een schone zaak en berusten in je lot tot het moment dat het zich aandient.  En dat gebeurde middels PM.  Er rolde een uitnodiging binnen van Frits.  Mijn gevoel liet me ook deze keer wederom niet in de steek.  We maakten een afspraak een paar weken geleden en niemand kon op dat moment vermoeden dat er zwaar weer voorspeld werd op die dag.  In alle rust aanvaardde ik de reis en kwam al snel tot de conclusie dat sommige verkeersdeelnemers die avond later thuis zouden komen.  Een van de twee had zijn autonaar alle waarschijnlijkheid onopzettelijk in contact gebracht met de vangrail.  Een gewaarschuwd mensch telt voor twee en ik heb dan ook geen poging gewaagd het snelheidsrecord op het desbetreffende jaagpad te verbeteren.  Uiteindelijk verliep de reis voorspoedig en belde ik een paar minuten voor het afgesproken tijdstip aan op het adres dat ik van Frits had doorgekregen.  Na een tweede keer de bel beroerd te hebben stond ik oog in oog met Frits die me hartelijk verwelkomde.  Eenmaal binnen maakte ik kennis met de betere helft van Frits en hun dochter.  Later kwam hun zoon en zijn vriendin binnen waarmee het gezin weer compleet was.  Onder het genot van koffie, helaas moest ik de koek voorbij laten gaan vanwege mijn zoektocht naar de ideale lijn, raakten we in gesprek over de hobby die ons beide enorm boeit.

-Wie is Frits?
Frits is 53 jaar.  Zoals eerder vermeld is Frits echtgenoot en vader van twee nog thuiswonende kinderen van 20 en 22 jaar.  Frits heeft twee grote liefhebberijen.  De eerste is muziek luisteren en de tweede is FreeFalcon (een F-16 simulator, zie www.freefalcon.com).

-De audiogeschiedenis van Frits:
Het eerste pickupje van Frits diende zich aan in het begin van de zeventiger jaren.  Het was er eentje uit de stal van Neerlands trots in Eindhoven, type mono koffergrammofoon uit de vijftiger jaren.  Die werd naar verloop van tijd vervangen door een stereo exemplaar waarvan de plastic behuizing van de speakers was vervangen voor een houten kast. Maar daar bleef het natuurlijk niet bij.  Er  moest op zeker moment echte hifi gescoord worden en zo kwamen dan ook de volgende componenten: een Pioneer SA-500-A die Frits nog altijd in zijn bezit heeft, een Lenco L-75 draaitafel en Scandyna A-25 luidsprekers. Een Sony cassettedeck maakte de set compleet. 

Vanaf dat moment werd er van tijd tot tijd een upgrade naar binnen gedragen: Een Sansui receiver, een DUAL 601 platenspeler, een NAD-versterker met Sansui tuner, B&O S-75 speakers, een Nakamichi 480 cassettedeck en in 1984 een Philips CD104.

Op zeker moment kocht Frits JM-Lab speakers maar die waren bij hem geen lang leven beschoren vanwege het, zoals Frits ’t noemt, flubberige laag. In 1995 kwam de huidige cd-speler in huis en die draait  nog dagelijks zijn rondjes.  Na het JM Lab avontuur volgden Loosman-monitoren die op hun beurt weer plaats maakten voor hun grotere broertje, een vloerstaande luidspreker type Bazuin.

In die periode heeft Frits ook nog een Yamaha A-300 versterker gehad, die verruild werd voor een voor-eindversterkercombinatie van JK Acoustics, die op zeker moment vervangen werd voor de door een inmiddels oude bekende, de Sony TA-FE370 in zwarte uitvoering.

-De huidige set van Frits bestaat uit de volgende componenten:

CD-speler: Kenwood 7060
Versterker Sony TA-FE370 BLACK
Luidspekers: Loosman (nu ITC) type Bazuin
Interlinks/luidsprekerkabels: Standaard
Draaitafel: Dual 601 met Coral MC-88E

-Beschrijving ruimte.
De set van Frits staat opgesteld in een woonkamer die de volledige lengte van het woonhuis bestrijkt.  Aan de voor- en achterzijde is nog wat extra ruimte, maar die wordt niet benut voor het uiteindelijk beluisteren van de set die in de lengterichting staat opgesteld.  De luisterstoel staat aan de voorzijde van de kamer en op zo’n vier meter afstand daarvan de luidsprekers, die voldoende vrij staan van zij- en achterwand. Wordt er niet geluisterd dan hebben de speakers een andere positie, hetgeen praktisch gezien begrijpelijk is.  De vrije opstelling beperkt enigszins het vrije loopverkeer in de toch ruime woonkamer. Vanuit de luisterpositie staat ter rechter zijde van de rechtse luidspreker een kaste waarin de cd-speler en versterker ondergebracht zijn.  Op dezelfde kast staat een televisie.

-De muziekvoorraad van Frits:
De muzikale voorkeur van Frits is breed. Vele genres zijn in zijn kast te vinden, maar Frits pruimt niet alles.  Het zwaartepunt ligt bij progressieve en symfonische rock. Voor Yes, Led Zeppelin en King Crimson mag je Frits op elk gewenst moment wakker maken.

Jazz, klassiek en orgel ontbreken niet in zijn collectie en staan zeker niet te verstoffen.  Met een zekere regelmaat worden ook deze zilverlingen ingezet om muziek te laten klinken in de woonkamer.

-Playlist:
Piet Kee plays Bach:
Toccata in D minor BWV565

Organ Sensation-Felix Hell:
Abendfriede.

 Joachim Dorfmüller-Camille Saint-Saens Orgelwerke:
Preludes and Fugues (3) for organ, Op. 99.

Beethoven: Piano Concertos Nos. 3 & 4 – KCO met Murray Perahia op piano:
Concerto No. 3 in C minor for Piano and Orchestra, Op. 37/II. Largo.

Gregorio Paniagua-La Folia:
Fons Vitae - Dementia Praecox Angelorum - Supra Solfamireut.

Telarc Surround sounds 2:
Southland of the Heart-Maria Muldaur.

Dave Grussin-Migration: South West Passage.

Mancini’s Greatest Hits-Erich Kunzel & C-Pops Orchestra:
Theme from The Pink Panther en
It Had Better Be Tonight from The Pink Panther.

Janis Ian-Breaking Silence:
Een enkele track.

Joe Henderson-So near so far:
Teo.

-Luisterresultaat:
Na enig geschuif met mijn stoel was de juiste luisterpositie snel gevonden.  Net dat stukje vooruit maakte een wereld van verschil vanwege de iets toegenomen afstand ten opzichte van de voorgevel. De ranke speakers van Frits geven een helder, open en gedetailleerd geluid te horen. Een enkele keer neigt het naar fris met vocalen. De meeste stukken die we op normaal volume beluisterd hebben, standje tien uur volume knop, klonken me echter als muziek in de oren. 

De bijzondere opname “Gregorio Paniagua-La Folia” sprak boekdelen.  Met name het geluid van de authentieke instrumenten die voor deze opname gebruikt zijn, maakt deze cd tot een toppertje aanrader voor een ieder die wel in is voor iets bijzonders. 

De twee orgelstukken die we beluisterd hebben klonken heel ruimtelijk en binnenkort zal ik Piet Kee, ondanks dat ik meer een liefhebber ben van Franck en Widor, toch zeker aan mijn collectie toevoegen. 

De opname van Dave Grusin, met stevig laag wat niet op elke set goed te volgen, was niet het beste van de avond.  Joe Henderson maakte dat echter weer helemaal goed. En dan zit je tussendoor te vergelijken en borrelen er ineens herinneringen op met betrekking tot een van mijn eerdere speakers, de Driade 22.2, die ook weinig vergevingsgezind waren bij wat mindere opnames.  Ik denk echter dat zowel Frits als ik het punt voorbij zijn zoiets op te blazen tot een ergernis van wereldformaat.  De muziek telt en we vervolgen dan ook de muzikale reis. 

Het thema van de Pink Panther oogst zelfs succes aan de andere kant van de kamer, waar de overige aanwezige familieleden elkaars nieuwtjes uitwisselen.  Prachtig dat de muziek zonder gêne in kan breken in een geanimeerd gesprek. 

-Afterparty:
Tot slot praten Frits, zijn vrouw en ik nog even na over de dingen die onafwendbaar zijn in dit leven en je meeneemt in het poosje dat je op deez’ aarde bent.  Het was gezellig en ik ben weer een ervaring rijker.  Er staat Frits maar weinig in de weg om vooral veel van zijn hobby, muziek luisteren, te kunnen genieten.  De puntjes van kritiek herkent Frits wel, maar in alle oprechtheid vraag ik me af op welke set niets aan te merken is. M.i. dient deze nog uitgevonden te worden.

Ik wil Frits en zijn betere helft bedanken voor de gastvrije ontvangst en goede verzorging.
Frits, je bent van harte welkom om t.z.t. het muzikale vertier over je heen te laten komen in mijn grot.

   


 
   
© www.hififreak.nl