Een middagje vol verrassingen in huize Hififreak.
   
Soms komen er wel eens een paar gasten bij me luisteren.  Op de een of andere manier ontwaakt dan de kwajongen in mij.  Aanwezig waren Beunky, KT88, Henk93, JBL-Freak en Cor.  Op de laatste na zijn deze regelmatig aanwezig op Hififorum.nl.  Een verslag van een bijzondere middag.

Reactie Beunky:
Onlangs ontving ik een uitnodiging van de heer Hififreak. Of ik zin had om met wat anderen te komen luisteren op 1 maart a.s.?  Derhalve toog ik afgelopen zaterdag dus richting huize Hififreak bepakt met een forse stapel cd's.
Daar aangekomen trof ik de andere luisteraars, naar het bleek een bijzonder aangenaam gezelschap.
Uiteraard werd er eerst koffie genuttigd, maar alras traden wij 'de luistergrot' binnen.

Voor ons stond opgesteld:
- een set met daarin de Northstar combi samen met een Bryston voorversterker en een Bryston eindversterker waarop de ADAM A.R.T. monitors waren aangesloten.
- een set met daarin dezelfde Northstar, maar dan alleen het loopwerk, aangesloten op een geïntegreerde Bryston versterker (met ingebouwde dac) aangesloten op de ADAM A.R.T. Pencils, de kleinste zuiltjes uit dezelfde serie als de monitors.  Deze set was kunstig ineen gevlochten. Nadat we plaats hadden genomen, werd er wat muziek opgezet. Welk een genot! Een sublieme weergave, moeiteloos en zoals gezegd werd door een aanwezige vliezenfreak 'het heeft de transparantie van vliezen'. Ik kon daar, als liefhebber en eigenaar van ADAM A.R.T. Pencils uiteraard volledig mee instemmen. Het geluid dat ik hoorde kwam me erg bekend voor, het was herkenning zowel vanuit huis alsook van de eerdere keren dat ik in het gezelschap van ons aller doch enig heb mogen vertoeven.
Na dit eerste nummer gingen we verder met het volgende nummer. Ook weer subliem, weer die transparantie, weer dat gemakkelijke, heerlijk genieten weer!

Na dit enige tijd gehoord te hebben plaatste onze gastheer de opmerking dat we eerst naar de monitors en daarna naar de zuiltjes hadden zitten luisteren... hij had ongemerkt overgeschakeld en niemand, maar dan ook echt helemaal niemand van ons had dit in de gaten gehad, een briljant staaltje van misleiding. Geen van ons hoorde ook maar het geringste verschil in klank!

Toen we deze conclusie hadden getrokken, gingen we bewust schakelen tussen beide set-ups (vanwege het gebruik van één en het zelfde loopwerk erg makkelijk te doen). Toen viel ons pas op dat de zuiltjes iets warmer leken te klinken, maar dan ook slechts maar een fractie, mijns inziens althans. Naar mijn idee zou dat ook nog wel eens kunnen komen doordat er gewoon een andere (veel minder zware) versterker op de zuiltjes stond. Met het ultieme beest dat normaliter de monitors van sap voorziet zou het heel goed kunnen dat het identiek zou klinken, het zou mij althans niets verbazen. Hier bleek ook weer wat H. en mij al eerder is opgevallen: de monitors zijn meer gebaat bij een echt zware, stevige eindbak dan de zuiltjes. Die zuiltjes lijken gewoon makkelijker aan te sturen, hoe het komt zou ik niet weten. Ik kan dat niet verklaren, wellicht heeft iemand een idee?

Maar goed, terug naar de sessie. Na nog intens te hebben genoten van eens stukje van Stravinsky's Sacre en een heel bijzondere uitvoering van Brahm's 4e symfonie (door Willem Mengelberg, opname uit 1938) draaiden we ons om en stonden we oog in oog met een geheel andere set.
Deze set bestond uit een paar luidsprekers, een oude Marantz receiver en een Philips cd-speler (het type is me even ontschoten). Eveneens aanwezig en bruikbaar was een Dual platenspeler met een beroemd Denon element (DL 301) als ik me niet vergis, haal die Denon-types altijd door elkaar).
Ik zeg bewust 'een paar luidsprekers' aangezien er hier ook sprake was van enige misleiding. Er stond namelijk een paar prachtige Duitse vloerstaanders klaar om ons te overweldigen met prachtige klanken. Dachten wij. Toen werd de muziek gestart, een cd'tje. En inderdaad, prachtige klanken kwamen over ons heen. Ook nog eens bijzonder accuraat gereproduceerd! En dat voor zo'n oude set, maar toch met relatief nieuwe speakers. Dachten wij.
Totdat ik de gastheer schielings aankeek met een blik waaruit bleek 'we luisteren nu toch naar de kleine, onooglijke Infinity-monitors?', waarop de gastheer even schielings knipoogde en mij duidelijk maakte dat ik de verrassing nog even voor me moest houden. Vervolgens werd er een plaat opgezet, van Dire Straits. Prachtig!
Op dat moment maakte de gastheer bekend dat we naar de kleine Infinity's hadden zitten luisteren, niet naar de prachtige Duitse vloerstaanders. Eenieders mond viel open van verbazing, behalve die van mij aangezien ik dit reeds had bemerkt. Hierbij dient aangetekend te worden dat ik dit niet zozeer heb gehoord maar meer heb gezien aan de luidsprekerdraden, die naar de receiver liepen.
Na deze ontdekking hebben we nog heerlijk genoten van een aantal schone klanken welke voortgebracht werden door dit eenvoudige, maar uitstekend functionerende en klinkende setje.

Uiteraard konden we ons na afloop aan de stamtafel nog te buiten gaan aan een keur van lekkernijen welke onze charmante gastvrouw presenteerde, uiteraard vergezeld door een lekker drankje. Dat napraten aan de stamtafel was dermate gezellig dat we ons daar als ik het wel heb zo'n anderhalf uur mee hebben vermaakt! Helaas komt altijd aan alles een eind, zo ook aan deze gezelligheid. Hoewel gezelligheid geen tijd kent, kennen andere zaken dat wel en zodoende begaven wij ons weer huiswaarts. Het moge duidelijk zijn: ik heb genoten! Rest mij nog de gastheer en gastvrouw van deze middag hartelijk te bedanken voor de veel te goede zorgen, waarvan akte.

Reactie JBL-Freak:
Tja, ik denk dat Beunky op een treffende wijze de sfeer heeft weergegeven, die we afgelopen zaterdagmiddag in huize "Hififreak" aantroffen. Mijn kameraad Cor vertelde mij hedenochtend aan de koffietafel, dat hij enorm had genoten van de sfeer en de muziek. Hij vond het een uniek gebeuren en hij had sinds lange tijd niet zo'n leuke hifi-happening meegemaakt. Persoonlijk vond ik het heel leuk om o.a. KT88 te ontmoeten, die destijds op zo'n spontane manier reageerde op de restauratie van mijn JBL SA-600 versterker. De rest van het gezelschap was mij welbekend van de laatste luistersessie bij Han in Bovenkarspel. Hififreak nogmaals hartelijk dank voor de gastvrijheid, het luisterplezier en de gezelligheid. Zulke bijeenkomsten  hebben gouden randjes !!!
Met vriendelijke groet,
JBL-freak

Reactie Henk93:
Het was zeker een luistermiddag met  mooie muziek en door HF en zijn meisje zeer goed verzorgd.
We zijn niets te kort gekomen alleen zijn we door de Freak goed in het ootje genomen wat betreft welke luidsprekers er stonden te spelen. Verders weer leuke en interessante (KT88 en Cor) mensen ontmoet,de rest ben ik al bij Han tegengekomen. Met dit gezelschap konden we nog wel een dag aan de stamtafel doorbrengen, dus het is zeker voor herhaling vatbaar zulke luister bijeenkomsten.
Het mooiste van den middag was het luisteren naar de 99 euro set die niets onder doet voor een set die vele malen duurder uitvalt.  Het was een gezellige en interessante middag.
Henk

Reactie KT88:
Ik ben een beetje laat, maar het was een gezellige middag!   Enige interessante personen ontmoet, fijne muziek beluisterd en zeer goed verzorgd door de gastvrouw en -heer!  Verrassend goede luidsprekers die Adams (en als ik moest kiezen, zouden het de monitors worden).

Dat de budget set zo goed presteerde, was zelfs voor mij een verrassing.
Volgens mij heeft Jacco stiekem twee UcDs in die Marantz verstopt!   

 

© www.hififreak.nl