Alles lijkt maakbaar in het veelkleurige hoge noorden. 
Een bezoek van jk-123 en Hififreak aan The Dub Oracle.
   
Voorpret:
De tocht naar het noorden werd gemaakt met een tussenstop even over de helft.  Na de auto geparkeerd te hebben stond ik een tel later in oog met jk, zijn betere helft en even later kwamen de kids ook even naar beneden.  Na de koffie vervolgde ik mijn reis, echter vergezeld door jk.  Al geruime tijd voor de dag des oordeels was de afspraak gemaakt en op deze dag zou de schuld ingelost worden: Een bezoek aan The Dub Oracle. We snoefden over het droge asfalt richting het noorden om even later af te buigen in de  richting van de stad, die in het land bekendheid geniet vanwege haar dierentuin.  Eenmaal binnen de stadsgrenzen werden we geloodst naar de voortuin die wel een heel bijzondere boomsoort rijk is.  In tegenstelling tot alle andere kale soorten die we zagen, was deze bekleed met een kleurenpracht waar een regenboog jaloers op zou zijn. Er prijkten zelfs meerdere ballen in, die op geheel verantwoord artistieke wijze verdeeld waren over dit voor ons nieuwe ras.  Nadat jk de bel beroerde stonden we tien seconden later met de man die regelmatig zijn ervaringen op onze hangplek ventileert, echter ze wel presenteert als absolute waarheid.  De verbazing op zijn gezicht kon zelfs een onoplettende bezoeker niet ontgaan en het werd ook al snel duidelijk waarom.  The Dub Oracle had een stel jonge gastjes verwacht die op z’n minst een baseballcap op den kruin droegen, met de klep in de nek zoals dat kinderen van deze tijd betaamt.  Ik merk nog even terloops op dat jk niet de oudste is maar wel kaal en dat ik grijs ben en dus oud.  We kunnen samen hartelijk lachen om de ervaren tegenstelling en na onze jassen opgehangen we hebben gaan we een verdieping hoger.  Nadat we plaats hadden genomen op de bank, die pal tegen de buitenmuur geplaatst is, kijken we uit op de set van The Dub Oracle.  De koffie die op tafel klaar staat schenken we zelf in, maar smaakt er zeker niet minder om.

Wie is The Dub Oracle?
The Dub Oracle is een manspersoon.  Zijn wieg stond eenenveertig jaar geleden in de stad waar hij nu weer woont.  Hij is een schorpioen. Na de basisschool gaat The Dub Oracle naar het Lager Technisch Onderwijs en kiest de richting electro.  Zijn interesses zijn zeer uiteenlopend en worden kris kras door elkaar opgesomd, met zijstappen naar links en rechts, soms met hink-stap-sprongen en rustmomenten.  Ruimtevaart, boeken, kunst, zingeving van het leven, sciencefiction, geloof, toekomstvisie, geleid worden door, mineralen, muziek enzovoorts. 

   
Een creatie van The Dub Oracle
   
Op mijn opmerking dat ik denk dat het wel heel druk is in het hoofd van de hoofdpersoon, krijg de reactie dat ik wel lijk op een psychiater.  Dat herhaalt zich nog een paar maal gedurende ons samenzijn, maar dat legde geen smet op ons treffen. The  Dub Oracle praat gemakkelijk, maar het blijkt moeilijk te zijn al die woorden te vatten. Hobbymatig is The Dub Oracle ook met muziek bezig, maar loopt daar niet mee te koop.  Later horen we een aantal stukken, welke een bijzondere betekenis voor ‘m hebben.  Samenvattend kun je stellen dat de hoofdpersoon de weg bewandelt in de trant van  “Onderzoekt alle dingen en behoudt het goede”. Dat laatste dan uiteraard wel op zijn eigen, ultieme, subjectieve wijze.  Een passend voorbeeld is wel zijn technische zienswijze, die volgens ’t boekje niet waarheidsgetrouw is.  Tevens schuwt hij niet een rigoureuze zienswijze in de praktijk toe te passen.  Zijn voormalige Kef-luidsprekers klonken niet goed omdat het midden-hoog in een gesloten kast zat.  De oplossing is dan dat het opengemaakt wordt en alles wat je daarbij nodig hebt is een zaag.  Ondanks deze ingrijpende aanpak zijn de speakers verbannen naar een berging.  Het resultaat gaf geen bevrediging.  The Dub Oracle besluit aan een zelfbouwproject te beginnen, dat uiteindelijk hedenmiddag haar kunsten mag vertonen.
   
Kef luidsprekers.

De modificatie op de achterzijde.

   

Zelfbouw prototype.

Zelfbouw prototype.

   

De basis voor het zelfbouwproject van The Dub Oracle.

Het eindresultaat van het zelfbouwproject op basis van de Pioneer TS-C171PRS autoluidsprekers.

   
De set:
Versterking: Cyrus geďntegreerde versterker met PSX-R.
Bron: Computer.
Bekabeling: o.a.
Van den Hul cs-122 in bi-wire
DAC: CIAUDIO VDA•2 24 Bit Digital to Analog Converter.
Speakers: Zelfbouw met als basis de Pioneer TS-C171PRS, waarvan het filter aangepast is met onderdelen van o.a. Mundorf.
Stroom: PS audio Power Plant Premier.

Plaats van handelen en luisteren:
De ruimte van The Dub Oracle is van mooie afmeting en kan prima dienst doen als luisterkamer, waar je uren kunt genieten van veel muziek.  In de lengte richting zouden dan de speakers vrij opgesteld kunnen staan met daar tussenin de apparatuur. Op enige afstand van de speakers dan de comfortabele luisterstoel met voldoende ruimte erachter. 

   
De set. De luisterpositie tegenover de set.
   
Maar, …………zo staat het echter niet opgesteld.  Hier wordt geluisterd in de breedte met de luidsprekers aan weerszijden van het meubel, echter heel ver uit elkaar. Volgens Dub moet dit nu juist een heel breed geluidsbeeld opleveren. Tevens staan de speakers pal tegen de achterwand en stevig ingedraaid.  De luisterpositie is precies tegenover de set, vlak voor een muur.  In de ruimte zijn heel wat vierkante meter noppenschuim bevestigd en voordat we gaan draaien pakt The Dub Oracle nog even een hamer met iets, probeert dit vast te timmeren op het kozijn zodat de deur straks niet kan meedoen als we ons overleveren aan de  muziek.  De hamer tikt maar mist zijn doel.  Dan maar even een kartonnetje tussen deurpost en deur om het doel te bereiken en daarmee geeft de bewoner van dit pand wel aan dat creativiteit ‘m niet vreemd is.

We beginnen voorzichtig met het Oscar Peterson Trio, We get requests.  Het blijft lange tijd stil want aangezien er geen cd-speler in het meubel staat, maar wel een pc, wil de hoofdpersoon de cd eerst rippen en pas dan ten gehore brengen.  De pc loopt echter vast en besluit ik maar voor te stellen een cd-speler uit de auto te halen, teneinde die op te nemen als bron in de set.  Reden dat er geen cd speler meer gebruikt wordt is volgens The Dub Oracle dat er binnen het digitale domein niets fout kan gaan. Het verschil zit ‘m erin welke afspeelsoftware  er gebruikt wordt, Mediaplayer van Microsoft klinkt niet, maar de software van Magix met een wel zeer uitgebreide toonregeling is wel goed.  The Dub Oracle knikt instemmend op het voorstel en even later sluiten we een topspeler aan.  Cd in de lade, de vinger op play en de muziek klinkt. Het zesde nummer van dit album, You look good to me, klinkt en wat eigenlijk opvalt is dat het systeem aardig klinkt, echter wel met als kanttekening het wat aangedikte laag.  Verder is het natuurlijk een kleine bezetting en dat vormt veelal niet een groot probleem voor een set.  We hebben echter meer noten op onze zang en vervolgen het muzikale reisje met The C-Pops.  De grootsheid van het orkest komt redelijk goed uit de verf maar de te ver uiteen geplaatste speakers zorgen voor een gat dat toch wel een storende factor is.  Het geluidsniveau waarop we draaien is niet bijzonder hoog en de deur resoneert dus nog niet mee.  Bij het orkest wat volgt merken we al gauw dat de speakers tegen hun grenzen aanlopen.  Het beeld wordt onrustig en de homogeniteit holt hoorbaar achteruit.

Daarna nog geluisterd naar Tired Of Sleeping van Suzanne Vega. Een goede opname maar duidelijk was dat de bas trekjes begon aan te nemen die normaal zijn in automobielen van jonge gastjes met petten achterstevoren op hun hoofd maar die in een fatsoenlijke huiskamerset onwenselijk zijn. Het verplaatsen van je hoofd met slechts enige centimeters gaf steeds een ander geluidsbeeld, fraai werd het echter nooit.  Natuurlijk hebben we voor het afscheid ook nog geluisterd naar muziek van The Dub Oracle zelf. Na diverse onduidelijke fragmenten ook nog  geluisterd naar Bobby McFerrin’s  Don’t Worry Be Happy.  Uiteraard wel nadat er flink gedraaid was aan de toonregeling van de Magix-software.
 

Samenvattend:
Dit zijn niet de beste monitoren die we tot nu toe gehoord hebben.  Wellicht dat een andere opstelling positieve invloed heeft op het eindresultaat.  De huidige opstelling schreeuwt wat ons betreft in ieder geval om verandering.  We zijn benieuwd wat The Dub Oracle op termijn te melden heeft met betrekking tot de adviezen aangaande de indeling van zijn luisterruimte want een ding is zeker, die is mooi van afmeting en biedt legio mogelijkheden.  Rest ons nog The Dub Oracle te bedanken voor de gastvrijheid en hem veel plezier te wensen met de hobby, die ieder op z’n eigen wijze beleeft.

jk-123 & Hififreak   
 
© www.hififreak.nl